Сектор за ванредне ситуације у сарадњи са локалним самоуправама спроводи акцију обиласка терена, локација на којима је утврђен повећан ризик од настанка пожара на отвореном. Овом акцијом припадници ватрогасно-спасилачких служби настоје да укажу на последице које могу настати паљењем ватре на отвореном, посебно током топлих летњих дана.

Командир ватрогасно-спасилачке јединице Обреновац Звездан Павловић нагласио је значај обиласка терена, како би се у случајевима критичних ситуација могло правовремено реаговати.

– У обилазак са нама иду и припадници полиције, као и комуналне милиције, а за тешко приступачне терене ангажују се и екипе са дроном. У јулу ове године имали смо 75 интервенција, од чега је 59 било на отвореном простору, док су у јулу 2021. године забележене 43 интервенције, од чега су 32 биле на отвореном простору, што указује на повећан број  пожара – рекао је Павловић.

Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић овом приликом истакао је значај очувања неопходних ресурса које користе ватрогасно-спасилачке службе за санирање последица пожара, те апелује на суграђане да не пале ватру на отвореном, како не би дошло до  непредвиђених ситуација које би могле изазвати вишеструке последице и успорити рад ватрогасних служби у случајевима већих пожара.

– Током овог лета примећен је повећан број пожара на отвореним просторима, а посебно у сеоским месним заједницама, где су пољопривредници палили остатке након жетве пшенице. Из овог разлога, у сарадњи са сектором за ванредне ситуације, ми смо данас посетили месну заједницу Грабовац и скренули пажњу суграђанима да не пале ватру на отвореном простору, како бисмо избегли непредвиђене ситуације – навео је Станојевић.

Командант ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Милош Мајсторовић нагласио је, да је у протеклих месец дана забележен повећан број пожара на отвореном простору што, како истиче, одузима потребне ресурсе за спасавање живота и смањење материјалне штете, у непредвиђеним ситуацијама.

– Захвалан сам свим председницима општина, који су се одазвали нашем позиву и који заједно са нама покушавају да едукују наше суграђане, да им прикажу потенцијалне опасности и какве су казне – нагласио је Мајсторовић.