У општини Обреновац спроведена је акција запрашивања одраслих форми комараца, уређајима са земље. Овом приликом, третирани су комарци на територијама месних заједница Забрежје, Бело Поље, Мала Моштаница, Јасенак, Дражевац и Уровци.

На две локације на територији градске општине Обреновац eвидентирано је присуство комараца заражених вирусом Западног Нила.

– Комарци заражени вирусом Западног Нила прoнађени су у месним заједницама Уровци и Забрежје, а ова акција спроведена је, како бисмо правовремено деловали. Ситуацијa није алармaнтна, јер смо раније на много већем броју локација имали форме комараца заражених овим вирусом и добро смо се сналазили у тм ситуацијама, никада није било већих проблема – навео је директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић.

У сектору екологије и унапређења животне средине ” Градска чистоћа” кажу да су носиоци вируса заправо птице, затим комарци преносе вирус са птица на остале животиње, али и на човека .

– Вирус је присутан јако дуго на читавој територији Републике Србије, али не треба дизати панику. Ово јесте нови вирус на нашем подручју, али не угрожава у великој мери здравље људи –рекла је докторка Дубравка Планинац из сектора екологије и унапређења животне средине ” Градске чистоће”.

Андрић је овом приликом подсетио, да је ово четврта по реду акција запрашивања комараца ове године на територији општине Обреновац .

– Ове године започели смо акције запрашивања комараца доста раније, него што је то био случај претходних година, а новина је што се запрашивање врши и са реке, из чамаца и ову акцију понављамо сваког петка у излетишту Забран, а и по осталим месним заједницама, када мониторингом установимо да је то потребно – нагласио је Андрић.

Из сектора екологије и унапређења животне средине ”Градске чистоће” истичу да су препарати, који се користе у акцијама сузбијања комараца потпуно безбедни и не могу угрозити здравље људи и животиња.