У порти цркве Свете Тројице у Обреновцу одржана је духовна трибина на тему страдања Срба Горњокарловачке епархије. О страдању Срба од велике сеобе до данашњих дана, говорио је ђакон Будимир Кокотовић а током вечери наступили су гуслар Жељко Чуровић, глумац Радомир Планинчић, виолиниста Жељко Шишић и хор “Свети Јоаким и Ана”. Трибину су организовали Црквена општина Обреновац и Коло српских сестара.

Током Другог светског рата, бележе се највећа страдања, која су  преполовила српско становништво. У том периоду страдали су црква и њени верници на челу са Горњокарловачким епископом Савом Трлаићем – истакао је ђакон Кокотовић.

Како каже, највећи број логора, током Другог светског рата било је лоцирано на територији Горњокарловачкој.

Црква и верници страдали су и након завршетка Другог светског рата.

– Страдања у периоду после рата, била су слична страдањима током рата. У периоду од 1991. до 1995. године многе цркве су уништене – подсетио је ђакон Кокотовић.

Коло српских сестара, организовале су Божићну акцију, која је подразумевала помоћ угроженим породицама са територије Глине, Петриње и Карловца, након земљотреса који је погодио ове крајеве.

– У мају смо били гости Горњокарловачке епархије, када је Коло српских сестара одликовано орденом новомученика Горњокарловачких. Тада смо дошли на идеју, да Обреновчанима приближимо причу о страдању Срба кроз векове на територији Горњокарловачке епархије – навела је Рената Марковић,  председница Кола српских сестара.