Председник Већа градске општине Обреновац дана 11.07.2022. године, на основу члана 27 став 1 Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, број 83/14, 58/15 и 12/16 – аутентично тумачење), чланова 30, 37 и 38. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“, број 16/16 и 8/17), чланова 53. и 55. Статута градске општине Обреновац („Сл. лист града Београда“, број 98/19 – пречишћен текст 2 и 144/19 – исправка) и члана 8 Одлуке о буџету градске општине Обреновац за 2022. годину („Сл. лист града Београда“ бр. 119/21, 6/22, 32/22, 46/22 и 56/22), по претходно прибављеном мишљењу Већа градске општине Обреновац са седнице одржане 11.07.2022. године, донео је

РЕШЕЊЕ

 

о додели средстава за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања путем појединачног давања из буџета градске општине Обреновац

 

  1. Додељују се средства у износу од 100.000,00 динара Удружењу „Савез Срба из региона“, ул. Отона Жупанчића 14, Нови Београд, за суфинансирање Пројекта „Информисање грађана Обреновца о положају избеглих и расељених лица на територији градске општине Обреновац и Срба у региону у издањима листа Српско коло“.
  2. Пренос додељених средстава извршиће се са функције 830 – Услуге емитовања и штампања – конто 454111 Остале текуће дотације и трансфери, Пројекат 12010004 – Остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања.
  3. Средства ће се исплатити из буџета градске општине Обреновац, на основу закљученог уговора о регулисању међусобних права и обавеза.
  4. Удружење „Савез Срба из региона“ је дужно да додељена средства по закљученом уговору користи наменски према структури трошкова назначеној у Пријави за појединачно давање.

Реализацију пројекта из тачке 1. овог Решења ће пратити Кабинет председника градске општине Обреновац.

  1. Удружење грађана „Савез Срба из региона“ је дужно да пројекат реализује до 30.09.2022. године и да поднесе Извештај о реализацији пројекта  из тачке 1. овог Решења и достави доказе о наменском коришћењу финансијских средстава.

Извештај се подноси на обрасцу „Наративни и финансијски извештај“ (Образац бр. 2) који је објављен на званичној интернет страници градске општине Обреновац.

  1. Ово Решење је коначно.
  2. Ово Решење се објављује на званичној интернет страници градске општине Обреновац и доставља Удружењу „Савез Срба из региона“ из Београда, Отона Жупанчића 14, Нови Београд, у електронској форми.

О б р а з л о ж е њ е

 

Удружење „Савез Срба из региона“ је дана 04.07.2022. године поднело пријаву за појединачно давање ради суфинансирања пројекта „Информисање грађана Обреновца о положају избеглих и расељених лица на територији градске општине Обреновац и Срба у региону у издањима листа Српско коло“, који се реализује путем штампаног медија „Српско коло“, јединог листа у Србији који излази на ијекавском наречју штампан ћирилицом. Реч је о медију информативног карактера који негује српски језик и у пракси се на најбољи начин бави чувањем традиције српског народа. Циљ пројекта је да упозори јавност на положај Срба у земљама региона, али и да укаже на могућност ефикаснијег решавања проблема протераних Срба који данас живе у Републици Србији са нагласком на градску општину Обреновац. У опису пројекта је указано да у Републици Србији живи више од пола милиона прогнаних Срба, који ни након четврт века од завршетка рата нису решили основне егзистенцијалне проблеме, док су српски повратници суочени са бројним проблемима на својим вековним огњиштима. Даље је наведено да значајан број ове популације живи и на територији градске општине Обреновац, као и да изван Републике Србије, у осам држава региона живи око два милиона Срба, за које су приоритетна питања њихово уставно и законско дефинисање, али и имовинско-правна питања, учење на српском језику, слободно исповедање вере, а којим проблемима се не придаје велики значај.

Разматрајући наводе пријаве за појединачна давања ради суфинансирање пројеката Удружења „Савез Срба из региона“, председник Већа је утврдио да су испуњени услови и критеријуми предвиђени Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Сл. гласник РС“, број 16/16 и 8/17) за појединачна давања, те је донето Решење као што гласи у диспозитиву.

 

УПУТСТВО О ПРАВНОМ СРЕДСТВУ: Ово Решење је коначно и против њега се може покренути управни спор у року од 30 дана од дана достављања Решења.

 

ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ

VII-02 бр. 020-3/104 од 11.07.2022. године

                                                                                                                                           ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА

                                                                                                                                                   Милош Станојевић