Сектор за зоохигијену Секретаријата за комуналне и стамбене послове града Београда, у сарадњи са Градском општином Обреновац, спровео је акцију уклањања напуштених паса из центра града. Акција је почела рано ујутру и за неколико сати већина напуштених паса била је уклоњена.

– Три туре од по 18 паса је склоњено са улица и то је нешто што можемо акутно да урадимо. Системско решење проблема је изградња азила у Обреновцу за који је расписан тендер. Понуде се отварају 15. септембра и надам се да ћемо од нове године имати тај објекат у функцији, као и наше камионе који ће моћи да дејствују по позиву грађана. Ми смо морали на основу неколико десетина позива грађана да направимо ову акцију, која је испланарана у сарадњи са Градом Београдом – казао је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Уклоњени пси одвезени су у азил у Земуну. Овом акциојм је уклоњен део паса луталица али, како је нагласио Чучковић, и даље смо далеко од решења овог проблема.

– Готово трећина одвезених паса су власнички пси. Мислимо да то није одговоран однос према животињама и ми ћемо уз помоћ волонтера хранити те животиње, бринути се о њима, а не да током зиме буду на улицама и нападају грађане – рекао је Чучковић.

Овакве акције биће спровођене и у наредном периоду и председник Чучковић је позвао грађане да пријаве чопоре паса које угледају на улици. 

– Сваки становник Обреновца који примети чопор паса нека то пријави општинској инспекцији и ми ћемо на основу тих пријава направити нови план и дејствовати поново, као што смо то урадили сада.

За решавање овог проблема важна је изградња азила, али и свест грађана о савесном односу према кућним љубимцима.

{youtube}wO5NEFb4qhA{/youtube}