Данас су положени венци на спомен обележје у централном парку у Обреновцу, у знак сећања на борце који су дали своје животе у борби против фашиста. Представници Градске општине Обреновац, борачких, пензионерских организација и политичких странака, положили су цвеће на споменик херојима.

– Дан почетка антифашистичке борбе народа и народности Југославије у Другом светском рату. Дан бораца назван је и празник устанка Југославије. Дан када се усправила слободарска Србија. Оружје у одбрани отаџбине били су морал и воља бораца, а њихов најсигурнији ослонац био је народ, а народ је непобедив – рекла је Марина Батричевић испред СУБНОР-а.

Она је додала да је антифашизам пре свега дубоко људско опредељење за мир и слободу, а против национализма, мржње и расизма.

– Основни циљ је да код народа развијемо љубав према слободи и миру, да знањем освајамо највећа светска достигнућа. Наша славна прошлост нас је научила како се гради будућност, а нша дужност је да чувамо тековине народно-ослободилачке борбе. Неопходно нам је, можда као никада до сада, челично јединство и потпуно разумевање, да наставимо, без заостајања, на путу јачања СУБНОР-а и наше отаџбине – навела је Батричевић.

Венци су положени и на спомен обележје у Дражевцу на месту, где су 1941. године стрељани житељи овог краја.

– Споменици су намењени мештанима села Дражевац, који су стрељани за време Другог светског рата, када је казнена експедиција извршила егзекуцију над 150 мештана. Споменици су направљени 1960. године и од тада се одржавају редовно, у складу са могућностима Савета месне заједнице и Градске општине Обреновац – навео је члан Савета месне заједнице Дражевац Драган Ђорђевић.