Канцеларија за младе општине Обреновац, заједно са Спортско-културним центром ”Обреновац”, током лета 2022. године у оквиру програма неформалног образовања реализује 9 бесплатних радионица под називом ”Обреновац–град знања”. Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током лета.

Заинтересовани се могу пријавити на неку од следећих радионица:

Новинарска радионица
Упознавање са основним техникама новинарства, писање вести, извештаја, репортажа. Након тога замишљено је да се полазници обиласком телевизијског и радијског студија упознају са радом на електронским медијима. У плану је и одлазак на терен са камером где ће учесницима бити представљено како се прави телевизијски прилог.
време: од 5. до 28. јула, уторком и четвртком од 18 до 20 часова
ураст: деца старија од 12 година  и млади
место: Канцеларија за младе, приземље Спортско културног центра Обреновац
предавач: Александар Живојиновић

 

Радионица веза  – вез за почетнике
Упознавање са новим техникама веза, различитим платнима и различитим шемама за вез. После упознавања са основним покретима за стварање бода иглом, деца могу да везу сопствене цртеже које су прво пресликала на платно.
време: од 1. до 16 јула, од 10:00 до 12:30 часова
узраст: од 7 до 30 година
место: Клуб за децу и младе, приземље Спортско културног центра Обреновац
предавач: Ивана Гаврић

 

Са науком на ТИ
Са науком на ТИ-Циљ овог програма је повећање интересовања за природне науке код деце, као и повећање нивоа употребног знања и оспособљавање младих за самостално, креативно и истраживачко мишљење и учење. Поред тога разбићемо све предрасуде према научним радницима и експериментима код опште популације. Кроз кратке и занимљиве експерименте, који могу да се ураде и самостално код куће, млади ће моћи да схвате и науче основе хемије и физике.
време:  од 1. до 8. и 25. до 28. јула, од 13 до 15 часова
узраст: ученици основне школе
место: Клуб за децу и младе, приземље Спортско културног центра Обреновац
предавач: Тамара Јанковић

 

Модерни плес и Зумба
Током радионица полазници ће научити неколико кореографија модерног плеса и вежбаће Зумбу као посебан плесни програм.
време:  од 9. јула до 28. августа суботом и недељом од 11 до 12 часова
узраст: деца и млади
место: Мала сала, приземље Спортско културног центра
предавач: Јован Милосављевић

 

Радионица ”Улицама Обреновца”
Циљ радионице је упознавање са нашим градом, важним објектима, њиховом прошлошћу и садашњошћу. Радионица је најпре едукативна, а с обзиром на то да је реч о шетњи градом и рекреативна.
место и време:
18. јул: Милошев конак, Обреновачка бања, Хотел Антоновић, Соколски дом
21. јул: прича о Обреновцу као занатском центру; посета Нејковицима, обућару, сарачу, грнчару.
26. јул: прича о парку хероја и споменицима у центру, Дом војске, покретне слике и биоскоп Палеж.
28. јул: обилазак етно село ”Словић” у Скели или имања код Лазе.
узраст:деца и млади
предавач: Даниела Пантелић

Радионица уљаног сликарства
На радионици уљаног сликарства полазници ће имати прилику да се упознају са настанком и историјским развојем ове сликарске технике и да сликају самостално, на основу референци дела великих мајстора из историје уметности. Радионица ће утицати на развој креативности, побољшање опажајних способности и мануелних вештина. Кроз уметничко деловање полазници ће проширити знање о историјским контекстима у којима су настала одређена ликовна дела и упознати технолошке специфичности уљаног сликарства.
време:  од 4. до 22. јула, понедељком, средом и петком од 10 до 12 часова
узраст: деца и млади
место:  Спортско културни центар Обреновац
предавач: Дуња Ћорломановић

Музичко забавиште
Музичка радионица има за циљ да се деца и млади, за време летњег периода баве музиком. Музика је веома важна за сваког човека и присутна је директно и индиректно. Свакодневно смо сви ми у контакту са музиком и може имати велики утицај на наше расположење. Деца и млади који се баве музиком, знатно помаже у развијању осећања, изражавању, развијању моторичких способности, развијању меморије, интелигенције па и самих социјалних способности. Услов за пријављивањена радионицу је да деца и млади поседују свој иструмент и имају минимално предзнање.
време:  Од 4. јула до 26. Августа, уторком и петком од 10 до 12 часова
узраст: деца и млади
место:  Мала сала, Спортско културног центра Обреновац
предавач: Жељко Шишић

 

Радионица роботике
Радионица роботике би била заснована на Лего Роботици и несвакидашњим пројектима. Свака радионица подразумева рад рукама, програмирање, игру…
време:  5., 11. и 15. јула, од 10 до 13 часова
узраст: деца и млади
место:  Youth HUB Палеж, биоскоп Палеж, Милоша Обреновића 117
предавач: ”Диги клинци”

 

Радионица “Анимирај и монтирај”
Први део радионице анимације и монтаже представља технику “stop motion” – анимације која се бележи један по један кадар са физичким објектима који се померају између кадрова. Када брзо репродукујете низ слика, то ствара илузију кретања. Ако разумете како функционише 2Д нацртана анимација (рани Дизни), стоп мотион је сличан, осим што се користе физички објекти уместо цртежа. Други део је основни ниво нелинеарне монтаже кoja припада врсти релативно новог високотехнолошког процеса уређивања где монтажери могу приступити било ком кадру у дигиталном видео снимку како би додали, изменили или уклонили сегменте без враћања на сам почетак процеса. Окарактерисана је као техника „исеците и залепите“ која заиста може да иновира начин на који креатори видеа приступају савременој видеографији.

Радионица “Анимирај и монтирај” обједињује важне процесе у савременом дигиталном свету анимације и монтаже.

Живимо у свету нових технологија које се стално појављују које изазивају област образовања, а истовремено представљају узбудљиве могућности. Стратешко коришћење нових образовних технологија може унапредити учење и подучавање. Међутим, да би биле ефикасне, нове образовне технологије морају бити подржане иновативним педагошким приступима који заузврат омогућавају сарадњу, комуникацију и мобилност. Такве образовне технологије у настајању укључују виртуелне светове, бежичну технологију и све већу употребу савремених уређаја и софтверских решења.
Напомена: За похађање радинице неопходан је мобилни телефон или таблет.
време:  од 4. до 10. јула, од 17:30 до 20:30 часова
узраст: деца од 8 до 14 година
место:  Youth HUB Палеж, биоскоп Палеж, Милоша Обреновића 117

Пријаве су до 25. јуна преко пријавног формулара, а све додатне информације се могу добити на мејл kzm.obrenovac@gmail.com или лично у Канцеларији за младе, приземље Спортско-културног центра „Обреновац”.

Све радионице су бесплатне и инклузивне, а један полазник може похађати више радионица. Намењене су деци и младима из Обреновца. Број полазника је ограничен. Предност ће имати полазници који се пре пријаве. Уколико вам је потребан неки вид подршке, молимо да то наведете у пријавном формулару.

Напомена: радионице на које се пријави мање од 15 полазника се неће одржавати