Данас је у Спортско-културном центру ”Обреновац” организована обука управника стамбених заједница за поступање у ванредним ситуацијама код рањивих категорија грађана. Ово предавање део је пројекта ”Локална самоуправа за 21. век”, који финансира Влада Швајцарске, а који спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије. Носиоци пројекта су градови Нови Сад и Београд и градске општине Врачар и Савски Венац.

Марија Стевановић из Градске општине Обреновац наводи, да је општина Обреновац на обуку позвала управнике, као и професионалне управнике стамбених заједница.

– Одзив управника стамбених заједница је велики, а идеја о обуци је изузетно прихваћена. Надам се да ово није последња обука коју ћемо организовати, већ да ћемо кроз интензивну сарадњу са осталим градовима и општинама и у будућности, појачавати систем заштите и спасавања посебно када су у питању рањиве категорије становништва – рекла је Стевановић.

Члан Већа општине Врачар Драги Лукић овом приликом захвалио се представницима Градске општине Обреновац и председнику општине Мирославу Чучковићу на гостопримству и нагласио, да су на обуци присутни управници и представници релевантних институција добили, пре свега, јасна упутства, како поступати у ванредним ситуацијама, најпре у пожарима и земљотресима.

– На обуци смо истакли значај добре припреме, наиме важно је да будемо припремљени на ванредне ситуације. Потребно је обавестити све станаре стамбене јединице, како деловати у ванредној ситуацији, како се спасавати. Такође, планирамо у наредном периоду да едукујемо и ђаке, о томе како да одреагују на кризну ситуацију, на пример пожар или земљотрес, када је настава у току – истакао је Лукић.