Инклузија систем нови је програм који је инсталиран у општини Обреновац и који је намењен особама са инвалидитетом. Наиме, апилкација ”Inclusio” биће доступна свим грађанима са инвалидитетом са идејом да им помогне у прилажењу јавним објектима.

Директор и оснивач фирме ”Инклузија” Бојан Мартиновић рекао је, да је апликација намењена  људима са свим типовима инвалидитета.

– Општина Обреновац може бити пример објекта који је посећен од стране особа са инвалидитетом, који би можда имали проблем да том објекту приђу или да дозову помоћ. Уколико помислимо на друге објекте, као што су банке, апотеке, Центри за социјали рад или било који други објекти на које би били упућени људи са инвалидитетом, идеја апликације је да ови људи могу бити сигурни да ће им помоћ бити пружена – навео је Мартиновић.

Како истиче Мартиновић, апликација ”Inclusio” замишљена је тако, да особе са инвалидетом имају могућност да подесе свој лични профил, где ће навести потребну помоћ, а потом видети и локације на којима је систем активан.

– Када особа са инвалидитетом стигне на локацију где јој је неопходна помоћ, потребно је да у апикацији само означи да је дошао и да му је помоћ потребна. Особа која је запослена у објекту ће добити нотификацију на нашем систему који је инсталиран на таблет уређају и видеће све податке особе која се налази испред објекта. Дакле, није потребно да особе са инвалидитетом додатно објашњавају свој проблем, те нема бојазни да ли ће их неко приметити и да ли ће у гужви људи моћи да пронађу особу која треба да им пружи помоћ – објаснио је Мартиновић.

Он је овом приликом нагласио да је апликација развијена, те да се очекује верификација, након које ће бити доступна свим корисницима.