Библиотека ”Влада Аксентијевић” и породица Бошковић, представили су постхумну збирку поезије Марка Бошковића, младића који је настрадао у Чикагу 2019. године. Збирка поезије ”Окрајак времена” реализована је на иницијативу Маркове породице, која је ову књигу представила јавности на поетској вечери одржаној  у дворишту библиотеке у петак, 20. маја.

Према речима Маркове сестре Иване Гаврић, Марко је писао о свему ономе у чему је видео љубав.

– Марко се интересовао за поезију од када је проговорио, његове реченице, стихови развлачили су се кроз нашу кућу од његовог првог говора. Ми смо били сакупљачи од када се он родио и пропричао. Док није научио да пише, сестра и ја смо записивале Маркове стихове, а потом је он то наставио сам у свескама, телефонима, компјутерима, а када се несрећа догодила, са жељом да више људи зна оно што смо ми знали о нашем брату и члану наше породице, да је сјајан песник, одлучили смо да то представимо и нашим суграђанима – навела је Гаврић.

Како истиче породица Бошковић, Марко је волео живот и како кажу, иако не изгледа као да је срећан због неких животних ситуација, он је у свему видео љубав коју је најпре осећао у свом дому и међу својим пријатељима.

Посао рецензента ове књиге, припао је професорки и књижевници Даринки Бјелици, која је Марку предавала српски језик и књижевност и којој је рад на његовој постхумној књизи много значио.

– Рад на Марковој књизи посебно ми је значио, из разлога што сам то доживела и прихватила као неки завет. Марко је био изузетно дете и младић. Од првог тренутка када сам ушла у учионицу, приметила сам његов чудесни осмех, све је тим осмехом решавао. Врло сам рано схватила у његовим писаним задацима да је он другачији од осталих. Мени је несхватљиво да неко у 20- тим годинама пише такву поезију, чак сам на тренутке сматрала да нисам довољно спремна да је разумем и тумачим – рекла је Бјелица.

Издавач књиге поезије ”Окрајак времена” је Библиотека ”Влада Аксентијевић” у чијим огранцима се ова збирка песама може и купити.

– Препуно двориште библиотеке говори о томе колико је породица Бошковић поштована и заиста ово је прилика да Обреновчани упознају Марка на неки други начин. Његови најближи су знали да он пише песме, знали су да је он сјајан песник, а сада је и шира јавност упозната са том чињеницом. Жао ми је што Марко неће моћи више да пише и ствара поезију, али ми је неизмерно драго што су његови стихови угледали светлост дана и што ће генерацијама остати ова књига и Маркове речи, које носе велику тежину – казао је директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина.