Изградња будућег постројења за пречишћавање отпадних вода била је разлог посете делегације Градске општине Обреновац Мађарској. Наиме, у Мађарској су представници општине и Јавног предузећа “Водовод и канализација” посетили два таква постројења, а саму технологију у процесу прераде отпадних вода представили су им директори компаније која ће учествовати у изградњи постројења у Обреновцу.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац је на почетку истакао да су овакве посете важне због стицања неопходног искуства.

– Ми смо обећали да ћемо обићи све фабрике које су већ направљене, покупити сва позитивна и негативна искуства са свих локација где су произвођачи опреме били на терену и компанија која је добила дозволу да изводи радове је наш домаћин – рекао је Чучковић.

– Овде у Мађарској они су направили преко 50 постројења, важно је да прерада воде иде са природним материјалима и да се потпуно чиста вода враћа након целе канализационе мреже у Колубару и Саву. Оно што је такође важно јесу трошкови функционисања овог постројења, зато што је то у Рашкој 20 хиљада евра месечно, с обзиром да они имају 20 хиљада становника њихов би рачун био увећан за један евро, а овде је то четири пута скупље него у Србији. На жалост овде је и цена воде за четири пута скупља него у Србији, овде је кубик воде 2 евра, а код нас је 60 динара и то су ствари на које требамо водити рачуна паралелно са изградњом – изјавио је Чучковић и детаљније представио рад постројење у Мађарској.

– Цена коштања овог објекта и плате људи који овде раде су далеко веће него у Србији. Што такође треба да укалкулишемо у наше трошкове и за све то имамо времена с обзиром да ће градња трајати две године. Нама је јако значајно да оно буде баш како смо и овде видели, важно је да не штети мирисима околини и  да буде тог капацитета да може да преради комплетну канализацију – поручио је Чучковић.

Чучковић је рекао да ће се по узору на друго постројење које је обишла делегација градити и фабрика за прераду отпадних вода у Ратарима.

– Ми смо у стратегији ”Управљање отпадом” која је планирана да се заврши 2025. године поред затварања Гребаче предвидели и пречишћавање свих отпадних вода у свим канализационим системима. Циљ нам је да ово што смо овде видели применимо и код нас у Обреновцу. Они су отишли корак дање, видели смо реакторе за производњу електричне енергије на био масу. То је други корак, ми ћемо створити услове да се дизајнерски предвиди и та врста услуге у нашем граду, али у овом тренутку је то нешто што остављамо за будућност. Бићемо толико одговорни уколико буде средстава, воље и знања да се и то уради. Овај примарни третман ћемо урадити у складу са свим Европским стандардима са најбољим светским компанијама баш онако као што смо радили све у Обреновцу – закључио је Чучковић.

Бранко Матић, директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” је нагласио да је Република Србија одлучна у очувању животне средине.

– Пројекат ”Чиста Србија” је пројекат који ће нам омогућити да нашу животну средину, а пре свега наше реке Колубару и Саву оставимо будућим генерацијама у много бољем стању него што су то оне биле. То занчи да ћемо изградњом оваквих постројења ниво квалитета воде који се испушта у те две реке довести у прихватљив ниво. У наредне две године бићемо сведоци изградње таквог постројења на десној страни реке Колубаре за потребе читавог града и канализационог система – рекао је Матић и додао да ће се паралелно са изградњом постројења вршити и обука радника.

Жолт Есеш, директор компаније ”WATER4ALL” је изјавио да постројење има капацитет за 175 хиљада становника.

– Технологија која се користи је нова, нарочито због мање потрошње електричне енергије и смањене употребе хемикалија. Ова технологија подразумева мањи обим инвестиција, јер главни реактори истовремено служе и као пречишћивачи за уклањање фосфора и азота. Постројење производи и био гас и то значи да смо у могућности да на дневном нивоу произведемо од 30 до 70% електричне енергије која је потребна за рад овог постројења – казао је Есеш.

Страхиња Младеновић, директор огранка ”WATER4ALL” Србија је рекао да су сва постројења која су пројектована од стране његове компаније врхунског квалитета и да задовољавају све Европске стандарде.

– Имали смо могућност да видимо сам квалитет постројења и да се уверимо у начин управљања и како је то осмишљено у самој Мађарској – изјавио је Младеновић.