Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је посетио излетиште Забран и заједно са директором Туристичке организације Миодрагом Поповићем и представницима Градске општине Обреновац обишао радове на изградњи зип-лајна у Авантура парку.

Весић је нагласио да је у Авантура парк уложено 150 хиљада евра како би био угодно место за боравак деце и младих.

– Развој овог парка и свега у Обреновцу показује да истовремено са изградњом инфраструктуре трудимо се да урадимо и оно што је важно да се људи који живе овде осећају као у једној великој метрополи. Зато овде имамо Авантура парк, а за неколико недеље и зип-лајн који ће употпунити овај парк. Зато ће се и градити аква парк, Обреновац је добио и свој први ИТ центар, затим нову пијацу, биће повезан са Београдом БГ возом, Обреновац добија вртиће, као и нову библиотеку. Сада ћемо конак преуредити и направити завичајни музеј Обреновца – истако је Весић и напоменуо да паралелно са овим пројектима напредују и радови на осталој инфраструктури.

– Обреновац гради канализацију, фабрику за прераду отпадних вода, затим водовод где ћемо врло брзо доћи у ситуацију да ни једна кућа не буде без воде, као што немамо ни једну школу без спортске дворане. Ово показује да није само важна инфраструктура него и да сам квалитет живота подигнемо да људи осећају да живе у метрополи, без обзира да ли живе на Теразијама или Обреновцу. Заједнички општина Обреновац, град Београд и Република Србија радимо све како би Обреновац постао боље место за живот. Надам се да ће Обреновац бити место у коме људи желе да се доселе, а не одселе то је суштина – изјавио је Весић.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је поручио да ће радови у Авантура парку бити завршени за две недеље и да ће сви садржају бити бесплатни.

– Наш циљ је да за разлику од осталих туристичких дестинација, тих три, четири хиљаде динара колико кошта за породицу гости Обреновца потроше у нашим угоститељским објектима и да уживају у природи – рекао је Чучковић и осврнуо се на остале пројекте који се спроводе у општини Обреновац.

– Реконструкција хотела, изградња атлетског стадиона, изградња вештачких терена за различите типове годишта на фудбалским теренима око Радничког, изградња аква парка и овог садржаја пружиће могућност да наш улаз у Обреновац изгледа далеко другачије и да буде на корист свим оним који желе да овде бораве. Паралелно са тим кандидовали смо се код Европске уније за програм ”Зелене агенде” да покушамо да створимо алтернативне видове превоза за све кориснике Забрана. Циљ нам је да у наредних пет година потпуно затворимо овај простор за возила, али да створимо алтернативне могућности кроз електричне аутобусе, мини аутомобиле за голф на струју, велики број бицикала и свега што је неопходно за људе од седам до 77 година да дођу до овог простора. Тако да ће ова наша оаза бити трајно заштићена са свим садржајима које поседује – закључио је Чучковић.

Поповић је рекао да је улагање у Авантура парка и излетиште Забран наставак дугогодишње сарадње Града Београда, ТОБ-а и Општине Обреновац.

– Важно је да развијамо туристичке дестинације кроз зелене оазе по рубним деловима Београда – навео је Поповић.

Он је истакао да је у Београду од јануара до марта ове године забележено више од пола милиона ноћења, што је, како је прецизирао, бољи резултат него рекордне 2019. године.

Прва фаза изградње Авантура парка отпочета је 2020. године, у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине, истакао је директор Јавног предузећа за унапређење и заштиту животне средине Светозар Андрић.

– У две фазе радова уложено је око 7,5 милиона динара. Сада у сарадњи са Општином радимо велики зип-лајн, чија је вредност око 10 милиона динара – закључио је Андрић.