Председник Градске општине Обреновац дана 26. јула 2012. године, на основу члана 52. Статута градске општине Обреновац (“Сл. лист града Београда”, бр. 44/08, 4/10 и 15/10), Програма подршке за спровођење пољопривредне политике градске општине Обреновац за 2012. годину VI-02 бр. 020-2/77 од 13.07.2012. године и VI-02 бр. 020-2/97 од 26.07.2012. године, члана 21. Одлуке о буџету градске општине Обреновац за 2012. годину (“Сл. лист града Београда” бр. 58/11, 6/12, 22/12 и 43/12), по претходно прибављеном мишљењу Већа градске општине Обреновац, на седници одржаној дана  26.07.2012. године,  доноси

 

ПРОГРАМ
КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ  ОПРЕДЕЉЕНИХ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ КУПОВИНЕ ПУМПИ ЗА НАВОДЊАВАЊЕ ЗА ИНТЕНЗИВНУ ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ НА ПОДРУЧЈУ
ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2012. ГОДИНИ

 

  1. Овим Програмом утврђују се услови остваривања, начин коришћења и висина субвенције, односно подстицаја, у циљу унапређење пољопривредне производње увођењем интензивне и технолошки напредне производње која утиче на квалитет приноса.
  1. Право на субвенције из тачке 1 овог Програма се односи на регистрована пољопривредна газдинства са територије градске општине Обреновац (у даљем тексту: корисници субвенције) уписана у Регистар пољопривредних газдинстава у складу са Правилником о начину и условима уписа и вођења регистра пољопривредних газдинстава, обрасцима захтева за упис и промену података и прилога, документацији која се прилаже уз захтев, начину чувања података, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства (“Сл. гласник РС” број 111/09, 21/10, 89/10, 22/11 и 97/11).
  1. Корисници субвенције остварују право на субвенцију  у току 2012. године.
  1. Субвенције  утврђене овим  Програмом користиће се за куповину пумпи за наводњавање чији проток не може бити мањи од 400 л/мин, у виду бесповратне субвенције  у висини од 50% од укупне цене коштања пумпе.

           Укупно планирана  средства буџета за ову намену износе 1.525.000 динара.

  1. Средства по овом Програму додељују се на основу јавног конкурса који ће бити објављен на интернет страницама Градске општине Обреновац, локалној телевизији и огласној табли Управе градске општине Обреновац.
  1. Услови за доделу наведене врсте субвенција, јесу да физичка лица имају:

–         регистровано пољопривредно газдинство на територији градске општине Обреновац и да се налазе у активом статусу;

–         пребивалиште на територији градске општине Обреновац;

–         да су власници или закупци пољопривредног земљишта;

–         да по неком другом основу не користи бесповратна подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње, осим средстава субвенција за отељену телад;

–         да постоји могућност употребе воде за наводњавање пољопривредног земљишта, односно да се пољопривредно земљиште налази уз канал, реку или да на истом постоји бунар, бушотина.

  1. Уз захтев за доделу субвенције  прилажу се следећа докумената:

–         потврда о упису у Регистар пољопривредних газдинстава;

–         потврда из Регистра о броју чланова пољопривредног газдинства;

–         потврда из Регистра о структури биљне производње;

–         лична карта;

–         изјава подносиоца захтева да по неком другом основу не користи бесповратна подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње, осим средстава субвенција за отељену телад;

–         оригинални предрачун у динарском износу;

–         оверена изјава да постоји могућност употребе воде за наводњавање пољопривредног земљишта, односно да се пољопривредно земљиште налази уз канал, реку или да на истом постоји бунар, бушотина;

–         фотокопију наменског рачуна.

  1. Испуњеност услова за доделу подстицајних средстава утврђује Комисија, коју ће посебним решењем образовати председник градске општине,  на основу приложене документације.

Комисија утврђује листу подносиоца пријава за које утврди да испуњавају услове прописане Конкурсом, а у складу са критеријумима који су утврђени у Конкурсу.

На основу утврђене листе, Веће градске општине Обреновац доноси Одлуку о додели срестава, која садржи поуку о правном леку (право на приговор). У складу са Одлуком о додели средстава, Председник градске општине са корисницима средстава закључује уговор којим се регулишу међусобна права и обавезе.

  1. Субвенција се исплаћију на наменски рачун корисника након извршене набавке пумпе за наводњавање, приложених доказа о уплати средстава (кроз плаћене рачуне добављача за опрему) и извештаја о извршној контроли од стране Комисије градске општине Обреновац.

У случају да корисник средстава одустане од додељених подстицајних средства или му је из других разлога онемогућено да их реализује, право на коришћење подстицајних срества може се утврдити следећем лицу на листи.

  1. Обавеза корисника субвенције је да опрему  користи са пажњом доброг домаћина и да исту не може отуђити у року од три године, као и да сву документацију која се односи на исплату подстицајних средства чува најмање три године од дана исплате подстицајних средства.
  1. Даје се сагласност Већу градске општине Обреновац да распише јавни конкурс за учешће градске општине Обреновац у суфинансирању куповине пумпи за наводњавање.
  1. Надзор над спровођењем овог програма вршиће Комисија Већа градске општине за пољопривреду и село.
  1. Овај Програм објавити на огласној табли Градске општине Обреновац, у месним заједницама Градске општине Обреновац и у локалним средствима јавног информисања.
    Текст Јавног конкурса за учешће Градске општине Обреновац у суфинасирању куповине пумпи за наводњавање за интензивну пољопривредну производњу  у 2012. години можете погледати овде.