Радови на реконструкцији зграде Старе општине приводе се крају, а зграда која је деценијама била запостављена постаће један од најлепших објеката главне обреновачке улице. Стављањем ове зграде у употребу, Обреновац ће добити нову библиотеку. Данас је радове на згради Старе општине обишао заменик градоначелника Београда Горан Весић са представницима општине Обреновац.

Весић је приликом обиласка заврших грађевинских радова нагласио, да ће нова библиотека у Обреновцу бити једна од најмодернијих на територији града Београда.

– Веома сам срећан што Обреновац добија своју библиотеку. Ова зграда била је насељена, међутим након поплаве, људи су добили станове, те су се стекли услови да се згрда реконструише, тада смо денели одлуку, да овде направимо библиотеку. Библиотека ће бити смештена на преко 600 квадрата, са великим фондом књига и заиста као таква, биће место, где ће људи не само читати књиге, већ ће бити место за културне догађаје, књижевне вечери и друге догађаје какви су Обреновцу потребни – рекао је Весић.

Библиотека ”Влада Аксентијевић” поседује преко 100.000 књига, а нови простор биће сасвим довољан да се све књиге сместе.

– У новој згради постојаће научно одељење, као и део за издавање књига, али и дечији кутак. Поред тога, студенти ће имати модерну читаоницу у новој згради библиотеке. Овај простор биће на услузи књижевницима из Обреновца, као и клубу књижевника – објаснио је директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина.

Реконструкцијом зграде, отвориће се могућности за рад удружења и клубова.

– Ми желимо да се активира Клуб књижевника, где ће се окупљати књижевници, издавачи, размењивати идеје. Организоваћемо програме, промоције књига, као и промоције дечијих радова. У новој згради биће и галеријског простора. Задовољан сам, што је Обреновац добио овако изузетан објекат – рекао је члан Већа општине Обреновац Зоран Ћорломановић.

Након реконструкцији зграде и премештања библотеке на нову локацију, у некадашњем објекту Библиотеке ”Влада Аксентијевић” планира се отварање музеја.