Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на територији општине Обреновац отпочело  је мере контроле и смањења популације глодара на јавним површинама у градским и сеоским насељима. Ове послове обавља Завод за биоциде и медицинску екологију.

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић истиче, да ће посао дератизације бити обављен у предвиђено време.

– Завод за биоциде и медицинску екологију гарант је да ће посао дератизације бити обављен савршено, као и сваке године. У оквиру 30 дана, колики је рок за обављање овог посла, радиће се системом лепезе, од централних делова градске општине ка сеоским месним заједницама, службеници из Завода за бициде посетиће буквално свако домаћинство, а након 30 дана препарат ће остати у свим месним заједницама, што значи да ће сви, у зависности од потреба, моћи и накнадно да преузму препарат – рекао је Андрић и додао да је количина препарата којим се врши дератизација повећан у односу на претходну годину.

Из Завода за биоциде истичу, да ће се сузбијање штетних глодара вршити препаратима на бази материје бромадијолон, као и да су оперативци обучени да препарат постављају безбедно и на одгоарајућа места.

– Обавештења ће бити постављена на бандерама, огласним таблама стамбених зграда, оградама и на другим згодним местима, тако да ће грађани бити упознати да је дератизација у току. У случају ненамерног тровања, на обавештењу је истакнут и телефон Центра за тровање, али у сваком случају, препарати се постављају на безбедан начин, тако да нециљни организми, не могу доћи у додир са препаратом који се односи на сузбијање глодара – нагласио је доктор Иван Алексић из Завода за биоциде.

Систематска дератизација спроводи се једном или два пута годишње и то углавном на пролеће и јесен.

У Јавном предузећу за заштиту и унапређење животне средине напомињу да је у току и мониторинг крпеља, а чим временске прилике то дозволе, биће спроведена акција уништавања крпеља на територији Обреновца.