Такмичење ученика основних школа у познавању саобраћјних правила ”Шта знаш о саобраћају”, одржано је у дворишту Прве обреновачке основне школе. Ученици свих школа са територије градске општине Обреновац узели су учешће на такмичењу, које за циљ има пре свега да едукује децу како да се понашају у саобраћају.

Заменик председника Градске општине Обреновац Милош Станојевић подсетио је, да је општинско такмичење ”Шта знаш о саобраћају” одлагано 2 године, услед неповољне епидемиолошке ситуације.

– Комисија за безбедност у саобраћају општине Обреновац узела је учешће у овом такмичењу. Наиме, донирали смо награде за победнике овог такмичења, победници ће добити бицикле и ролере, а овом приликом похвалио бих и Агенцију за безбедност саобраћаја, која се такође прикључила овом такмичењу, тако што је обезбедила награде за треће пласиране учеснике – навео је Станојевић.

Ученици већ у основним школама стичу почетна знања о безбедном учествовању у саобраћају, а овакви и слични догађаји, служе да то знање надограде.

– Подстичемо децу да уче на време ствари које ће их пратити током читавог живота. Имали смо прилику да током марта у Наваку обезбедимо обуке возачима почетницима, а сада радимо са основцима, док смо у претходном периоду радили и са предшколцима, а то је на неки начин основа рада наше Комсије, јер настојимо да превентивно делујуемо и кроз едукацију спречавамо несреће у саобраћају – рекао је Станојевић.

Такмичење је почело решавањем тестова, након чега су такмичари возили бицикле на пологону спретности, односно на полигону који симулира саобраћајне ситуације са којима се деца сусрећу у свакодневном животу.

– Тестови су везани за полигон, а постоји 9-10 питања на које ученици одговарају. Такође, постоје и знакови који су обележени, а ученици треба да их препознају. На полигону спретности истакнуто је 8-9 ставки које је потребно проћи – навела је наставница технике и технологије Невена Јевтић.

Након завршеног полигона проглашени су победници, а најуспешнији у конуренцији од 61 ученика, били су основци ОШ ”14.октобар” из Барича, који су у све 4 категорије освојили прва места.

Ово такмичење организује Ауто мото савез уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Друштва наставника техничког образовања Србије, Министарства унутрашњих послова, школа и локалних самоуправа.

Градско такмичење у Београду биће одржано 7. маја.