Представници Комисије за безбедност у саобраћају општине Обреновац  у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај на основу спроведеног јавног конкурса, поделили су 127 ауто седишта најмлађим Обреновчанима.

Председник Комисије за безбедност у саобраћају Милош Станојевић нагласио је, да је основни циљ акције поделе бесплатних ауто седишта пре свега, скретање пажње на значај безбедности деце у возилу.

– Јавни позив за доделу бесплатних седишта био је отворен од 1. до 15. марта ове године и за то време пристигао је велики број пријава, што указује на велико интересовање суграђана за ову нашу акцију – рекао је Станојевић и најавио нови јавни позив за доделу седишта, који ће бити објављен у другом делу текуће године.

Ауто седишта  која је обезбедила Градска општина Обреновац, могу користити деца од рођења, а како кажу из Комисије за безбедност у саобраћају, седишта су високог квалитета и као таква гарантују безбедност деце у возилима.

Предавање о значају исправног коришћења ауто седишта, присутним родитељима одржала је саобраћајни инжењер Марија Јовановић.

– Показали смо како се монтира седиште, како се дете везује и слично. Морам да похвалим општину Обреновац, јер родитељи данас добијају сјајно ауто седиште које обухвата све четири категорије, које је универзално, јер се монтира на појас, па може у сваки аутомобил – навела је Јовановић.

Начелник саобраћајне полиције Обреновац Милош Николић скренуо је пажњу на законска правила, када је у питању учествовање деце у саобраћају.

– Деца млађа од 12 година морају се превозити на задњем седишту возила и користити сигурносни појас, деца висине до 135цм морају се превозити у посебним хомологованим седиштима, које је предвидео правилник о ауто седиштима, Закон о безбедности у саобраћају. Новчана казна која је предвиђена за возача возила који превози дете супротно правилнику Закона о безбедности у саобраћају, креће се од 120.000 динара до 150.000 динара, забрана управљања моторним возилом категорије којом је управљао, као и казнени поени – рекао је Николић.

Подела бесплатних ауто седишта само је један у низу подстицаја младим родитељима, који могу рачунати на различите помоћи државе.