Данас у подне у галерији Спортско-културног центра ”Обреновац” отворена је изложба ”Обреновац у данима бомбардовања”. Изложене су фотографије  које приказују погођене објекте, град у рушевинама, као и суочено становништво са разарањима током НАТО агресије.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић подсетио је на злочине из 1999. године, кад је НАТО бомбардовао Савезну Републику Југославију.

– Оно што је у мају 1999. године  рађено нашој држави здруженим нападом 19 земаља НАТО пактa, није урађено ни једној земљи на свету. Ми као мали град, као један део Србије, смо ту ситуацију заједнички изнели на својим леђима – рекао је Чучковић.

Он је овом приликом истакао, да је поред људских жртава током НАТО агресије, у Србији било жртава и након бомбардовања.

– Оно што није забележено директно, а јесте последица НАТО бомбардовања јесу многобројни умрли суграђани, како у Обреновцу тако и у целој Србији. Наиме, о томе отворено говори и професорка Грујичић – навео је Чучковић.

Он је приликом свог обраћања, нагласио значај мира и стабилности за живот грађана и такође истакао увереност да ће Србија на основу стеченог искуства, успети у будућности да задржи мир.

Некадашњи радник Прве искре Барич Милорад Јанковић навео је, да је присуствовао нападима НАТО агресора на Прву искру, те да из тог периода носи изузетно снажне доживљаје.

– Сећам се да су радници, који су након бомбардовања радили на чишћењу, у року од 6 месеци скончали услед канцерогених обољења. Овакви случајеви учинили су, да се на територији градске општине Обреновац број жртава, поред оних који су живот изгубили у борби, повећа – истакао је Јанковић.

Некадашњи директор Термоелектране ”Никола Тесла” Драган Јовановић овом приликом поручио је, да сећања из периода НАТО агресије никада неће избледети.

– Данас је прилика да се подсетимо свих тих догађаја, који су сигурно део најтежег периода за електропривреду, па и ТЕНТ, а и читаву Србију – рекао је Јовановић.

Он је навео и нека предвиђања стручњака из тог периода, о даљем функционисању постројења ТЕНТ-а након напада НАТО-а.

– Тада, италијански медији објављивали су да су стручњаци НАТО-а процењивали, да ће постројења бити ван погона месецима. Наша постројења била су ван погона 2-3 дана. Међутим, 31. маја претрпели смо страшна разарања на развојном постројењу, када нам је уништен већи део постројења и потпуно уништен интерконективни трансформатор, након чега смо имали дужи застој, а после тога први блок је почео са радом након 7-8 дана. – подсетио је Јовановић.

Он је нагласио, да су радници ТЕНТ-а током НАТО агресије радили предано, показујући стручност и свакодневно излажући животе ризичним ситуацијама.

Изложене фотографије, грађани ће моћи да погледају у галерији Спортско-културног центра ”Обреновац” до 8. априла ове године.