Друга група младих возача из Обреновца добила је прилику да присуствује обуци Националнe возачкe академијe у Суботишту. На тренингу безбедне вожње, млади  возачи са пробном возачком дозволом, упознаће могуће ситуације у саобраћају, као и начине на које могу реаговати у датим околностима. Овога пута, на обуци је 48 младих возача из Обреновца .

Начелник саобраћајне полиције Обреновац Милош Николић навео је основнa правила, којих се морају придржавати возачи са пробним возачким дозволама.

– Овом приликом млади возачи сетиће се свега што су научили у ауто школи, као и све оно што свакодневно примењују у јавном саобраћају. Они не смеју управљати возилом у периоду од 23.00 до 6.00 сати, такође, не смеју током вожње користити мобилне телефоне, ни уз уређаје који омогућују употребу телефона без коришћења руку. Не смеју бити под дејством алкохола или психоактивних супстанци. Такође законском одредбом уређено је да пробни возач у возилу не сме превозити више од три лица, као и да мора имати ознаку П, како би возачи у саобраћају знали да иза или испред њих за возилом управља возач са пробнoм дозволом – рекао је Николић.

Он је овом приликом посебно нагласио, да возачи са пробном возачком дозволом могу возити 90% од прописане брзине на одређеној путној деоници.

Заменик председника Градске општине Обреновац Милош Станојевић поручио је, да ће тренинг безбедне вожње значити младим возачима са пробним возачким дозволама, који имају страх да се укључе у саобраћај.

– Ово је практичан тренинг, са врло корисним вежбама, као и симулацијама реалних ситуација из живота. Оно што ће млади возачи данас овде видети, јесу одлични услови, стаза, као и одлични тренери који свакодневно раде, који су врло добро увежбани и познају психолошке карактеристике младих возача, које се пре свега односе на превише или премало самопоуздања – поручио је Станојевић.

Он је нагласио да је основни циљ ових обука намењених младим возачима, управо повећање безбедности свих уесника у саобраћају.

Програм који постоји још од 2013. године ”Живот за младе возаче” намењен је младим возачима који немају искуства у саобраћају, како би упознали критичне ситуације у контролисаним условима, и на крају како би знали да пруже адекватан одговор у сличним или истим ситуацијама у јавном саобраћају.

– Кроз шесточасовни тренинг, кроз 3 практичне и 3 теоријске целине, пружићемо младим возачима драгоцено искуство на безбедном месту, специјализованом  терену у јединственом програму, уз надзор и вођење сертификованих тренера безбедне вожње. Како би рад био ефикаснији, учеснике обуке поделили смо у групе са 8-12 полазника који имају на располагању возила, а у возилу ће бити од 3-4 полазника. Учесници ће се током свих вежби, ротирати за управљачем – објаснио је тренер безбедне вожње Никола Марковић.