Данас су у општини Аранђеловац, додељени уговори општинама и градовима  у оквиру националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Овом приликом је 151 град и општина са Министарством рударства и енергетике, потписало уговоре за субвенције у области енергетске ефикасности, замене столарије и постављања соларних панела.

Министарка рударства и енергетике и потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић захвалила је свим представницима општина и градова, као и начелницима округа, који су помогли да дође до реализације овог пројкта и овим поводом, нагласила да ће за замену столарије за преко 20.000 домаћинстава у Србији, бити утрошено 4 милијарде динара.

– Ово је велики пројекат, пуно значи на локалном нивоу, доноси користи пре свега домаћинствима, али доноси користи и целој држави. Овај пројекат, у ствари, треба да омогући да смањимо наше трошкове пре свега у потрошњи топлотне енергије, да смањи рачуне домаћинствима најмање за 25-30%, када замене прозоре, врата, када направе бољу изолацију, када заменимо котлове, а можда ставимо и соларне панеле на кровове. Овај пројакат од 4 милијарде динара, уштедеће топлотну енергију која је једнака производњи градске топлане у Нишу – навела је Михајловић.

Она је подсетила да ће се уштеда, након реализације пројекта енергетске ефикасности, огледати и у трошковима који се односе на заштиту животне средине.

– Потпуно сам сигурна да ћемо са овим пројектима наставити и у будућности. Ово није последњи Јавни позив који је Министарство расписало. Када овај пројекат, након месец или два, већ будемо привели крају, расписаћемо нове јавне позиве. Докле год, грађани и грађанке Србије буду сматрали да им је потребан новац, да замене прозоре, врата, ставе соларне панеле, мењају котлове, ми ћемо то радити, обезбедићемо новац. Влада Републике Србије определила је Минстарству рударства и енергетике око 250 милиона евра само за енергетску ефикасност – поручила је Михајловић.

Председник општине Аранђеловац Бојан Радовић нагласио је, да ова општина, већ  другу годину за редом реализује мере енергетске санације породичних објеката.

– Претходне године, издвојили смо више од 5 милиона динара за реализацију програма енергетске ефикасности, а кроз поменути програм имали смо 79 пријављених лица за различите мере. Процес уградње столарије је завршен, а очекује се почетак радова на фасадама, када временски услови то дозволе. Ове године, од Министарства рударства и енергетике опредељено је 8 милиона динара уз додатно учешће локалне самоуправе у износу од такође 8 милиона динара, чиме ћемо наставити да спроводимо мере енергетске ефикасности за све заинтересоване грађане – рекао је Радовић.

Он је овом приликом навео да је Министарство рударства и енергетике општини Аранђеловац, определило средства у износу од милион динара за реализацију програма уградње соларних панела, док ће локална самоуправа издвојити додатних милион динара у поменуте сврхе.

Заменик председника Градске општине Обреновац Милош Станојевић подсетио је, да се грађани Обреновца могу јавити на Јавни позив и нагласио да ће у наредном периоду бити расписан Јавни позив за извођаче радова који ће учествовати у реализацији овог пројакта, а како каже, након тога биће расписани и Јавни позиви за енергетску санацију објеката у Обреновцу.

– Градска општина Обреновац учешћем у овом пројекту остварује право на додатних 20 милиона динара од Министарства рударства и енергетике. Такође, општина из свог буџета издваја износ од 20 милиона динара – истакао је Станојевић и додао да пројекат подржава набавку котлова, соларних панела, извођење радова на изградњи фасада, као и уградњу пвц или алуминијумске столарије.

У општини Обреновац, претходне године било је велико интересовање грађана за овај програм.

–Прошле године, имали смо велико интересовање за замену столарије о чему сведочи бројка од више од 300 пријављених, док је око 40 пријављених било за инсталирање соларних панела. Очекујемо велико интересовање и ове године – рекао је Станојевић.