На основу чл. 59 и 60 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености (“Сл. гласник РС”, број 36/2009 и 88/2010) и Споразума о утврђивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања између НСЗ и општине Обреновац за 2012. годину, а у складу са Локалним акционим планом запошљавања општине Обреновац за 2012. годину


Општина Oбреновац у сарадњи са Националном службом за запошљавање

Расписује 

ЈАВНИ ПОЗИВ НЕЗАПОСЛЕНИМ ЛИЦИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ – ЛАПЗ 2012. ГОДИНЕ

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленим лицима са пребивалиштем на територији ГО Обреновац која се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање (у даљем тексту: Национална служба) и имају завршену обуку за започињање сопственог посла.

Субвенција за самозапошљавање додељује се незапосленом лицу у једнократном износу од 200.000,00 динара у циљу обављања новорегистроване делатности на територији ГО Обреновац ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва или оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Незапослено лице које оствари право на субвенцију за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност најмање 12 месеци.

Уколико се више незапослених лица, удружи у складу са законом, свако лице појединачно подноси захтев за самозапошљавање и остваривање права на субвенцију од 200.000,00 динара.

За реализацију субвенција за самозапошљавање обезбеђена су средства у укупном износу од 2.990.000,00 динара.

У току трајања Јавног позива незапослено лице може само једном поднети захтев за одобравање субвенције.

Јавни позив за доделу субвенције за самозапошљавање представља основ за добијање de minimis државне помоћи.

Јавни позив је отворен од 10.07.2012. до 24.07.2012.године.

II УСЛОВИ И ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Услови

Право на доделу субвенције за самозапошљавање може остварити незапослени ако је:

    • пријављен на евиденцију незапослених Националне службе за запошљавање, Филијале за град Београд, Службе Обреновац, најмање месец дана пре дана подношења захтева;

    • завршио инструктивну обуку за самозапошљавање по плану и програму обуке у организацији Националне службе или друге одговарајуће организације, а у циљу подизања нивоа информисаности и компетентности за отпочињање сопственог посла.

Право на субвенцију за самозапошљавање не може да оствари незапослени:

    • за обављање делатности у области експлоатације угља, за обављање делатности пољопривредног газдинства, такси превоза, мењачница, коцкања и клађења и другим областима у складу са списком делатности који је саставни део овог Јавног позива;

    • за оснивање удружења грађана и друштвених организација;

    • који је остварило право на исплату новчане накнаде у једнократном износу за самозапошљавање;

    • који је користио субвенцију за самозапошљавање по јавном позиву Националне службе у току претходне 3 године;

    • уколико лице није испунило ранију уговорну обавезу према Националној служби или локалној самоуправи;

    • уколико лице нема пребивалиште на територији ГО Обреновац.

Документација за подношење захтева:

    • захтев са бизнис планом на прописаном обрасцу;

    • доказ о завршеној обуци, уколико није завршена у организацији Националне службе;

    • писана изјава подносиоца захтева о свим другим de minimis државним помоћима које је добио у претходном трогодишњем фискалном периоду;

    • доказ о власништву пословног простора, уколико подносилац захтева располаже истим и

    • доказ о власништву опреме, уколико подносилац захтева располаже истим.

Национална служба задржава право да тражи и друге доказе релевантне за одлучивање о захтеву подносиоца.

III ПРИОРИТЕТИ ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈА

Национална служба проверава испуњеност услова Јавног позива и приложене документације, врши рангирање примљених захтева на основу бодовања поднетих захтева, односно оцене бизнис плана и према критеријумима утврђеним Локалним акционим планом ГО Обреновац.

При оцени бизнис плана узимају се у обзир следећи елементи за бодовање: резултат обуке из предузетништва, делатност у којој се планира започињање новог бизниса, структура лица која се запошљавају, тржиште (купци, конкуренти и добављачи), потребни ресурси (пословни простор и опрема) и финансијски показатељи.

Бодовна листа се објављује на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац даном објављивања Јавног позива. Бодовну листу можете погледати овде. 

Приоритет при додели субвенције за самозапошљавање код подносиоца захтева са истим бројем бодова имају незапослена лица – млади до 34 године са вишим и високим образовањем, а затим незапослени са I степеном стручне спреме, а затим незапослени старији од 45 година, a затим незапослени са дужим периодом чекања на евиденцији незапослених у НСЗ.

IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ

Одлуку о одобравању субвенције за самозапошљавање незапослених лица доноси директор надлежне филијале Националне службе, а на основу претходног мишљења Локалног савета за запошљавање ГО Обреновац.

Одлука о додели субвенције за самозапошљавање објављује се на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац .

V ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА

Директор филијале Националне службе и подносилац захтева у року до 30 дана од дана доношења одлуке о одобравању субвенције за самозапошљавање незапослених лица, закључују уговор, којим се уређују међусобна права и обавезе и на основу кога се врши исплата субвенције.

Лице је у обавези да отпочне обављање регистроване делатности након подношења захтева, а најкасније до датума потписивања уговора.

Документација за закључивање уговора:

    • фотокопија решења надлежног органа о упису у регистар уколико ниje регистрован у АПР;

    • фотокопија решења о ПИБ-у;

    • фотокопија пријаве на обавезно социјално осигурање;

    • фотокопија уговора о отварању рачуна или картице текућег рачуна;

    • фотокопија картона депонованих потписа;

    • фотокопија личне карте подносиоца захтева;

    • инструмент обезбеђења уговорних обавеза;

    • фотокопија личне карте жиранта и други докази у зависности од статуса жиранта;

    • писани пристанак подносиоца захтева и жиранта за прикупљање и обраду података о личности;

    • изјава о одустајању од захтева за доделу субвенције за самозапошљавање за подносиоце захтева по Јавном позиву НСЗ незапосленим лицима за доделу субвенције за самозапошљавање у 2012.години који је објављен 22.02.2012. године.

Средства обезбеђења уговорних обавеза

Приликом закључивања уговора подноси се једно од наведених средстава обезбеђења уговорних обавеза, и то:

    • две истоветне бланко личне менице корисника средстава са једним жирантом и меничним овлашћењима или

    • заложно право на покретну имовину (осим возила) троструко веће вредности од износа субвенције или

    • хипотека првог реда на непокретности двоструко веће вредности од износа субвенције или

    • гаранција банке двоструко веће вредности од износа субвенције или

    • уговорно јемство.

Жирант може бити свако пословно способно физичко лице, не старије од 65 година, које има редовна месечна примања на име зараде или пензије, независно од висине примања, као и физичко лице које самостално обавља своју делатност (предузетник).

Покретна имовина која је предмет ручне залоге мора бити осигурана најкраће у периоду трајања уговорне обавезе и полиса осигурања винкулирана (пренето право коришћења) у корист Националне службе.

VI ОБАВЕЗЕ ИЗ УГОВОРА

Корисник субвенције дужан је да:

    • обавља регистровану делатност на територији општине Обреновац у трајању од најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности;

    • измирује обавезе по основу јавних прихода, од дана отпочињања делатности до периода наведеног у уговору;

    • Националној служби омогући праћење реализације уговорне обавезе;

    • Националној служби достави доказе о реализацији уговорне обавезе и

    • обавести Националну службу о свим променама које су од значаја за реализацију уговора у року од 8 дана од дана настанка промене.

У случају да корисник средстава не испуни обавезе утврђене уговором, дужан је да Националној служби врати износ исплаћене субвенције, сразмерно проценту реализације уговорне обавезе, увећан за законску затезну камату од датума преноса средстава.

VI ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Текст Јавног позива, бодовна листа и списак делатности које не могу бити субвенционисане објављују се на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац, као и на сајту ГО Обреновац и сајту Националне службе за запошљавање: www.nsz.gov.rs

Образац писане изјаве подносиоца захтева о de minimis државним помоћима које је добио у претходном трогодишњем фискалном периоду може се добити у просторијама Националне службе за запошљавање у Обреновцу и на сајту www.nsz.gov.rs

Захтев са бизнис планом за субвенцију за самозапошљавање ЛАПЗ ГО Обреновац 2012. године подноси се у два примерка, Националној служби за запошљавање у Обреновцу, лично или путем поште, на типском обрасцу који се може добити у просторијама Националне службе за запошљавање у Обреновцу и на сајту www.nsz.gov.rs

Све додатне информације могу се добити у Националној служби за запошљавање у Обреновцу,ул. Војводе Мишића 190, или на сајту www.nsz.gov.rs

Непотпуна документација неће се узимати у разматрање.

Захтеви са бизнис планом за субвенцију за самозапошљавање ЛАПЗ ГО Обреновац 2012. године подносе се у периоду од 10.07.2012. – 24.07.2012.године.

 

На основу чл. 59 и 60 Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености (“Сл. гласник РС”, број 36/2009 и 88/2010) и Споразума о утврђивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања између НСЗ и Општине Обреновац за 2012.годину, а у складу са Локалним акционим планом запошљавања Општине Обреновац за 2012. годину

Општина Oбреновац у сарадњи са Националном службом за запошљавање

Расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ ПОСЛОДАВЦИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ОТВАРАЊЕ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА – ЛАПЗ 2012. ГОДИНЕ

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Субвенција за отварање нових радних места одобрава се послодавцима из приватног сектора, са седиштем на територији ГО Обреновац, који ће запослити до 5 незапослених лица са евиденције Националне службе за запошљавање – Службе Обреновац, на неодређено време, са пуним радним временом.

Субвенције се одобравају послодавцима за запошљавање на новоотвореним радним местима, у једнократном износу од 100.000,00 динара по лицу.

Послодавац, односно организациона јединица послодавца у којој се запошљавају лица, мора бити регистрована на територији ГО Обреновац најмање три месеца пре датума подношења захтева.

Послодавац који је остварио право на субвенцију за отварање нових радних места дужан је да закључи уговор о раду са незапосленим лицем, на неодређено време, са пуним радним временом, у трајању од најмање 24 месеца од дана заснивања радног односа и да измирује обавезе по основу доприноса за обавезно социјално осигурање, у складу са законом.

За реализацију субвенција за за отварање нових радних места обезбеђена су средства у укупном износу од 575.000,00 динара.

Право на субвенцију за отварање нових радних места не могу остварити:

    • државни органи, организације и други директни и индиректни корисници буџетских средстава и удружења грађана;

    • подносиоци захтева који обављају делатност у области експлоатације угља и у другим областима у складу са списком делатности који је саставни део овог Јавног позива;

    • подносиоци захтева који су користили субвенцију по јавном позиву за иста лица у току претходнe 3 годинe;

    • послодавци који нису успешно пословали 12 месеци након правоснажног решења о усвајању плана реорганизације и обустављању стечајног поступка или након куповине привредног субјекта над којим је правоснажним решењем окончан стечајни поступак

Јавни позив за доделу субвенције за самозапошљавање представља основ за добијање de minimis државне помоћи.

Послодавац коме се не одобри субвенција за отварање нових радних места не може поново поднети захтев по овом Јавном позиву.

Јавни позив је отворен од 10.07.2012. до 24.07.2012.године.

Јавни позив биће објављен у на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац, као и на сајту ГО Обреновац www.obrenovac.rsи сајту Националне службе за запошљавање: www.nsz.gov.rs

II ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА

Услови

Право на доделу субвенције за отварање нових радних места послодавац може остварити под условом:

    • да запошљава лица са евиденције Националне службе за запошљавање, Филијале за град Београд, Службе Обреновац на новоотвореним радним местима;

    • поднесе захтев са бизнис планом;

    • одржи број запослених у последња три месеца која претходе месецу у коме је поднет захтев, осим у случају природног одлива запослених (остваривање права на пензију, смрт запосленог и сл.);

    • да уредно измирује обавезе по основу доприноса за обавезно социјално осигурање за запослене, за последња три месеца која претходе месецу у коме је поднет захтев;

    • да успешно послује;

    • да је измирио раније уговорне обавезе и измирио потраживања према Националној служби, осим за обавезе чија је реализација у току;

    • не запошљава лица која су у периоду од шест месеци пре подношења захтева за доделу субвенције била у радном односу код тог послодавца, односно код послодавца који је оснивач или повезано лице са послодавцем подносиоцем захтева;

    • да није привредни субјект у тешкоћама, у смислу законских прописа којима се регулише контрола и додела државне помоћи.

Документација за подношење захтева:

    • захтев са бизнис планом на прописаном обрасцу;

    • фотокопија решења надлежног органа о упису у регистар, уколико подносилац захтева није регистрован у АПР;

    • списак лица која се запошљавају (име и презиме, адреса и ЈМБГ лица која се запошљавају);

    • пореска пријава о обрачунатим и уплаћеним доприносима за обавезно социјално осигурање на зараде/накнаде, за последња три месеца која претходе месецу у коме је поднет захтев, оверена од стране Пореске управе;

    • завршни рачун оверен од стране Народне банке, за годину која претходи години у којој се подноси захтев или скраћени биланс успеха, односно преглед прихода и расхода и финансијског резултата за претходну годину за подносиоце захтева који воде просто књиговодство (завршни рачун не достављају подносиоци захтева који су регистровали делатност у текућој години);

    • потврда банке о промету на текућем рачуну подносиоца захтева за последња три месеца која претходе месецу у коме је поднет захтев;

    • писана изјава подносиоца захтева о свим другим de minimis државним помоћима које је добио у претходном трогодишњем фискалном периоду или изјава подносиоца захтева да није користио de minimis државну помоћ;

    • доказ о власништву/закупу пословног простора;

    • доказ о власништву/закупу опреме;

    • доказ о обезбеђеном пласману робе у земљи/иностранству, уколико подносилац захтева располаже истим.

Национална служба задржава право да тражи и друге доказе релевантне за одлучивање о захтеву подносиоца.

Начин подношења захтева

Захтев са бизнис планом подноси се у два примерка, Националној служби за запошљавање – Служби Обреновац, непосредно или путем поште, на прописаном обрасцу који се може добити у просторијама Национaлне службе за запошљавање у Обреновцу или преузети на сајту www.nsz.gov.rs.

III ПРИОРИТЕТИ ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈА

Национална служба проверава испуњеност услова Јавног позива и приложене документације, врши рангирање примљених захтева на основу бодовања поднетих захтева, односно оцене бизнис плана и према критеријумима утврђеним Локалним акционим планом ГО Обреновац.

Приликом бодовања захтева са бизнис планом узимају се у обзир следећи критеријуми: врста делатности, претходно коришћена средства Националне службе, структура лица која се запошљавају, дужина обављања делатности послодавца, повећање броја запослених код послодавца у претходна 3 месеца пословања, потребни ресурси (пословни простор, опрема и обртна средства), тржиште продаје (купци и конкуренти), финансијски показатељи и процена важности поднетог захтева са бизнис планом за локално тржиште рада.

Бодовна листа се објављује на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац даном објављивања Јавног позива. Бодовну листу можете погледати овде.

Приоритет при додели субвенција за отварање нових радних места код подносиоца захтева са истим бројем бодова имају послодавци који запошљавају незапослена лица – младе до 34 године са вишим и високим образовањем, незапослене са I степеном стручне спреме, незапослене старији од 45 година, a затим незапослени са дужим периодом чекања на евиденцији незапослених у НСЗ.

IV ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ

Одлуку о одобравању субвенције за отварање нових радних места доноси директор надлежне филијале Националне службе, а на основу претходног мишљења Локалног савета за запошљавање ГО Обреновац.

Одлука о додели субвенције за отварање нових радних места објављује се на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац .

V ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА

Директор филијале Националне службе и подносилац захтева у року до 30 дана од дана доношења одлуке о одобравању субвенције за отварање нових радних места, закључују уговор, којим се уређују међусобна права и обавезе и на основу кога се врши исплата субвенције.

Документација за закључивање уговора:

                доказ о заснивању радног односа на неодређено време за лица која се запошљавају (уговор о раду и пријава на обавезно социјално осигурање); датум заснивања радног односа не сме да буде пре датума подношења захтева;

    • инструмент обезбеђења уговорних обавеза;

    • фотокопија картона депонованих потписа;

    • писани пристанак подносиоца захтева и жиранта за прикупљање и обраду података о личности;

    • изјава о одустајању од захтева за доделу субвенције за отварање нових радних места за подносиоце захтева за иста лица по Јавном позиву НСЗ послодавцима за доделу субвенције за отварање нових радних места у 2012.години који је објављен 22.02.2012. године.

Средства обезбеђења уговорних обавеза

  1. ЗА ПРЕДУЗЕТНИКА:

  • за одобрена средства у износу до 300.000,00 динара – две истоветне бланко личне менице корисника средстава са једним жирантом, са меничним овлашћењима;

  • за одобрена средства у износу од 300.001,00 до 500.000,00 динара – две истоветне бланко личне менице корисника средстава са два жиранта, са меничним овлашћењима.

Уколико корисник средстава није у могућности да обезбеди менице као средство обезбеђења за износе до 500.000,00 динара, може приложити једно од следећих средстава обезбеђења:

  • хипотеку првог реда на непокретности двоструко

веће вредности од износа субвенције или

  • заложно право на покретним стварима троструко веће вредности од износа субвенције или

  • гаранцију банке у двостуко већој вредности од износа субвенције у трајању од 30 месеци или

  • уговорно јемство.

  1. ЗА ПРАВНО ЛИЦЕ:

  • за одобрена средства у износу до 500.000,00 динара – две истоветне бланко соло менице регистоване у Регистру меница/овлашћења, са меничним овлашћењима или једно од доленаведених средстава обезбеђења;

    • хипотеку првог реда на непокретности двоструко веће вредности од износа субвенције или

    • заложно право на покретним стварима троструко веће вредности од износа субвенције или

    • гаранцију банке у двостуко већој вредности од износа субвенције у трајању од 30 месеци.

Жирант може бити свако пословно способно физичко лице, не старије од 65 година, које има редовна месечна примања на име зараде или пензије, независно од висине примања, као и физичко лице које самостално обавља делатност (предузетник).

Покретна имовина која је предмет ручне залоге мора бити осигурана најкраће у периоду трајања уговорне обавезе и полиса осигурања винкулирана (пренето право коришћења) у корист Националне службе. Предмет заложног права на покретној имовини не могу бити возила.

V ОБАВЕЗЕ ИЗ УГОВОРА

Послодавац – корисник субвенције дужан је да:

  • лица за која је остварио право на субвенцију задржи у радном односу на неодређено време, са пуним радним временом, у трајању од најмање 24 месеца од дана заснивања радног односа;

У случају престанка радног односа са лицем за које је оставрено право, послодавац је у обавези да, у року од 30 дана од дана престанка радног односа, заснује радни однос на неодређено време са другим незапосленим и да то лице задржи у радном осносу најмање до истека уговором предивиђеног рока увећаног за период у коме је извршена замена;

  • измирује обавезе по основу доприноса за обавезно социјално осигурање у складу са законом;

  • делатност, у периоду реализације уговорне обавезе, обавља на територији ГО Обреновац на којој је остварио право на субвенцију;

  • омогући Националној служби праћење реализације уговорне обавезе;

  • достави Националној служби доказe о реализацији уговорне обавезе;

  • обавести Националну службу о свим променама које су од значаја за реализацију уговора, у року од 8 дана од дана настанка промене.

Послодавац – корисник субвенције који не испуни обавезе утврђене уговором, дужан је да Националној служби врати износ исплаћене субвенције, сразмерно проценту реализације уговорне обавезе, увећане за законску затезну камату од датума преноса средстава.

VI ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Текст Јавног позива, бодовна листа и списак делатности које не могу бити субвенционисане објављују се на огласној табли НСЗ – Службе Обреновац и ГО Обреновац, као и на сајту Националне службе за запошљавање: www.nsz.gov.rs

Образац писане изјаве подносиоца захтева о de minimis државним помоћима које је добио у претходном трогодишњем фискалном периоду може се добити у просторијама Националне службе за запошљавање у Обреновцу и на сајту www.nsz.gov.rs

Захтев са бизнис планом за субвенцију за отварање нових радних места ЛАПЗ ГО Обреновац 2012. године подноси се у два примерка, Националној служби за запошљавање у Обреновцу, лично или путем поште, на типском обрасцу који се може добити у просторијама Националне службе за запошљавање у Обреновцу и на сајту www.nsz.gov.rs

Све додатне информације могу се добити у Националној служби за запошљавање у Обреновцу, ул. Војводе Мишића 190, или на сајту www.nsz.gov.rs.

Непотпуна документација неће се узимати у разматрање.

Захтеви са бизнис планом за субвенцију за отварање нових радних места ЛАПЗ ГО Обреновац 2012. године подносе се у периоду од 10.07.2012. – 24.07.2012.године.

{youtube}3nWvdZeDqyo{/youtube}