Скупштина градске општине Обреновац, на седници одржаној дана 04.07.2012. године донeла је Одлуку о једнократној помоћи за закључење брака.   

Одлуком се утврђује право на финансијску подршку становницима Градске општине Обреновац  у виду једнократне помоћи за закључење брака, као и услови и начин њеног остварења, начин обезбеђивања средстава и друга питања од значаја за остваривање овог права.

Право на једнократну помоћ за закључење брака имају супружници под условом да:

 (1)  су закључили брак на територији ГО Обреновац
(2)   један брачни друг има пребивалиште на територији ГО Обреновац
(3)  један  од супружника брак закључије први пут.

Право на једнократну помоћ остварује се на основу :

(1)  поднетог захтева једног од супружника
(2)  фотокопије важећих  личних  карата супружника  и
(3)  извода из матичне књиге венчаних.

Захтев се поднети најкасније до навршена три месеца од закључења брака.

Захтев се подноси Градској општини Обреновац- Одељењу за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности, на обрасцу 1Б- ”Захтев за остваривање  права на једнократну помоћ за закључење брака из средстава буџета градске општине Обреновац’.

О признавању  права на једнократну помоћ за закључење брака, у складу са овом Одлуком, решава у првом степену Одељење за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности, у року од 5 дана од дана подношења захтева.

Против првостепеног решења којим се негативно одлучује o захтеву може се изјавити жалба  Већу градске општине Обреновац  у року од 5  дана од достављања решења, а преко Одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности.

Веће градске општине Обреновац  одлучује решењем по жалби у  року од 8. дана од дана подношења жалбе.

Једнократна помоћ породици за закључење брака, исплаћује се у року од 8 дана од правноснажности решења.

Номинални износ једнократне помоћи породици за закључење брака утврђује Веће градске општине Обреновац за сваку буџетску годину, а према средствима планираним у буџету за ту намену, односно за краћи временски период уколико то захтевају објективне околности.

Средства за остваривање права на једнократнu помоћ за закључење брака обезбеђују се у буџету Градске општине Обреновац.

 Право на једнократну помоћ породици по основу ове одлуке, носиоци права могу да остваре за брак склoпљен након 30.06.2012. године.