Скупштина градске општине Обреновац, на седници одржаној дана 04.07.2012. године, донела је Одлуку о једнократној помоћи породици за новорођенчад.

Одлуком се утврђује право на финансијску подршку породици са децом на територији Градске општине Обреновац  у виду једнократне помоћи свим породицама у којима се роди дете, као и услови и начин остваривања права, начин обезбеђивања средстава и друга питања од значаја за остваривање овог права.

Право на једнократну помоћ има мајка живорођеног детета под условом да:

(1)  непосредно брине о детету односно деци,
(2)  има пребивалиште на подручју Градске општине Обреновац.

У случају да мајка није жива, да је напустила дете или да је из других објективних разлога спречена да непосредно брине о детету, право уместо мајке може остварити отац детета, уколико испуњава претходно наведене услове.

Када приликом порођаја  роди двоје или више деце, мајка остварује право на једнократну помоћ породици за новорођенчад,  за свако дете.

Право на једнократну помоћ остварује се на основу поднетог захтева мајке уз прилагање следећих доказа:

  1. фотокопија извода из матичне књиге рођених за новорођенче,
  2. фотокопија пријаве о пребивалишту мајке или фотокопија важеће личне карте из које се види да је место становања мајке градска општина Обреновац и
  3. фотокопију  картице личног текућег рачуна.

Када отац детета, у складу са овом Одлуком, подноси захтев за једнократну помоћ за новорођено дете, уз захтев за признавање права, подноси претходно тражене доказе и један од следећих доказа:

  1. фотокопију извода из матичне књиге умрлих за мајку,
  2. уверење органа старатељства (о чињеници да мајка не врши родитељство над дететом -не старије од 6 месеци),
  3. уверење надлежног суда да је мајка лишена родитељског права (не старије од 6 месеци),
  4. извештај комисије надлежног здравственог органа о тежој болести мајке (не старије од 6 месеци) или оверена копија решења надлежног суда којим је мајка  лишена пословне способности
  5. потврду надлежне установе о почетку и трајању издржавања казне затвора за мајку.
    Захтев се може поднети најкасније до навршених шест месеци живота детета.

Захтев се подноси Градској општини Обреновац- Одељењу за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности, на обрасцу 1- ”Захтев мајке за остваривање права на једнократну помоћ породици за новорођенче из средстава буџета градске општине Обреновац”, односно на обрасцу 2- ”Захтев оца за остваривање права на једнократну помоћ породици за новорођенче из средстава буџета градске општине Обреновац”.

О признавању  права на једнократну помоћ за новорођенче, у складу са овом одлуком, решава у првом степену Одељење за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности у року од 15 дана од дана подношења захтева.

Против првостепеног решења којим се негативно одлучује о захтеву, може се изјавити жалба  Већу градске општине Обреновац у року од 15 дана од достављања решења, а преко Одељења из члана 7. ове Одлуке.

Веће градске општине Обреновац  одлучује решењем по жалби у  року од 8. дана од дана подношења жалбе.

Једнократна помоћ породици за новорођенче се исплаћује у року од 15 дана од правноснажности решења на текући рачун подносиоца захтева.

Номинални износ једнократне помоћи породици за новорођенчад утврђује Веће градске општине Обреновац за сваку буџетску годину према средствима планираним у буџету за ту намену, односно за краћи временски период уколико то захтевају објективне околности.

Средства за остваривање права на једнократну помоћ породици за новорођенчад обезбеђују се у буџету градске општине Обреновац.

Право на једнократну помоћ породици по основу ове Одлуке, носиоци права могу да остваре за дете рођено након 30.06.2012. године.