Од првог јануара 2013. године, тј. од следеће буџетске године, средства буџетског фонда ће моћи да се користе за развој спорта на територији општине Обреновац.

Иван Јегоровић, помоћник председника општине Обреновац, је објаснио да ова одлука значи да ће у сваком спортском клубу у Обреновцу деца од 10 до 18 година која су укључена у такмичарске активности моћи бесплатно да тренирају, а општина Обреновац  ће за свако дете на рачун клуба уплаћивати суму еквивалентну чланарини у том клубу.

– Расподела средстава спортским клубовима из буџетског фонда односи се искључиво на клубове који имају млађе категорије укључене у такмичарске активности. Предлажемо да се расподела врши тако да за сваког регистрованог такмичара узраста од 10 до 18 година спортски клуб добије надокнаду у вредности просечне чланарине у локалним спортским клубовима – каже Јегоровић.

– Посебно наглашавамо узраст од 10 до 18 година, јер је препорука стручних спортских и здравствених служби на нивоу Републике да се деца не укључују у рад спортских клубова пре другог разреда основне школе. Такође је препорука да се до десете године не укључују у такмичарске процесе. После осамнаесте године спортиста би требало да је већ изграђен и у том периоду се бави или професионално или рекреативно спортом. Оно што не смемо запоставити је стручан тренерски рад како бисмо избегли могућност повреда изазваних непримереним тренингом. Веома је важно да са сваком узрасном категоријом од 10 до 18 године (пионири, кадети, јуниори) раде школовани спортски тренери – објаснио је Иван Јегоровић. 

Предложени су и критеријуми које би спортски клубови требало да испуњавају као услов за добијање средстава:

  • Спортски клуб мора бити регистрован у Агенцији за привредне регистре
  • Мора бити члан Спортског савеза Обреновца
  • Мора бити регистрован на територији Градске општине Обреновац
  • Своје програмске активности мора реализовати на територији Градске општине Обреновац
  • Мора имати млађе категорије укључене у такмичарске активности
  • Може добијати надокнаду искључиво за такмичаре од 10 до 18 година са овереном такмичарском књижицом
  • Неопходно је да има чланство и континуиран стручно-педагошки рад (најмање једног школованог стручњака бар са звањем ”оперативни тренер”)
  •  Мора бити непрофитна организација.
     
    {youtube}iW9rYWy6bCo{/youtube}