Данас је председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са градоначелницима Ваљева и Шапца у истраживачкој станици Петница, присуствовао стручној конференцији на тему изградње постројења за прераду отпадних вода.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић овом приликом истакао је значај изградње комуналне инфраструктуре.

– Наш план је да у наредне 4 године изградимо 7 хиљада километара канализационе инфраструктуре и више од 250 постројења за пречишћавање отпадних вода. Само у овој години, Влада Републике Србије је предвидела више од 400 милиона евра за инвестиције у комуналну инфраструктуру – рекао је Момировић .

Он истиче значај свих пројеката којима ће се заштити и унапредити животна средина.

– Политика председника Републике Србије Александра Вучића заиста има пуно успеха. Успех се огледа пре свега у економском расту, очувању националних интереса, али мислим да је велика ствар што смо донели одлуку да нашу природу очистимо и да наше реке буду на нивоу река у развијеним земљама западне Европе. У наредне 4 године, довешћемо наше реке на ниво, да готово можемо пити воду из њих. Ово је велики циљ, није тема јефтине политичке пропаганде. Успећемо у овоме, као што смо успели да изградимо аутопутеве о којима су генерације пре нас сањале – рекао је Момировић.

Чучковић је посебно истакао пројекат изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода која ће, како каже, бити изграђена у складу са свим правилима Европске уније.

– Прошле године, 6. августа потписали смо уговор и када смо најавили изградњу комплетне канализације и две фабрике за прераду отпадних вода, нисмо ни сањали да ћемо овако брзо доћи до већ завршених километара канализационе мреже у многим насељима – рекао је Чучковић.

Чучковић је искористио прилику и подсетио, да је у претходном периоду изграђена нова водоводна мрежа широм општине Обреновац.

– Водоводна мрежа је раширена у свим оним месним заједницама у којима није било воде, а биће употпуњена већ овог пролећа, изградњом водоводне мреже у Великом Пољу, Бровићу и Трстеници , а пројектује се у Орашцу, Дрену и Љубинићу. За неколико дана почеће радови на изградњи водоводне мреже у месним заједницама Конатице и Баљевац – најавио је Чучковић.

Директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација ” Бранко Матић рекао је да су почели радови на изградњи 20 километара канализационе мреже и најавио нове грађевинске радове на изградњи канализације у општини Обреновац.

– Радови се изводе у насељу Младост, повезује се нова канализациона мрежа са постојећом у Уровцима и Кртинској. Такође, у Уровцима и Кртинској биће урађени делови који нису обухваћени претходним пројектима. Ради се и у насељу Богољуба Урошевића Црног, а прелазимо са радовима и на индустријску зону и делове Гаја и Бреске. Упоредо са овим радовима обављају се грађевински радови на изградњи секундарне канализационе мреже у Звечкој, на Шабачком путу. У току је пројектовање за изградњу канализационе мреже у Баричу – објаснио је Матић и подсетио да је у току израда пројектне документације за два постројења за пречишћавање отпадних вода.