Канцеларија за младе Управе ГО Обреновац и Грађанске иницијативе су организовале округли сто “Запошљавање младих у локалним заједницама” 8. јуна 2012. године у Обреновцу. Резултати истраживања о ставовима младих према предузетништву као и о локалним саветима за запошљавање представљени су овом приликом.

Незапосленост представља један од кључних проблема младих у Србији. Скоро половина младих је незапослена, а део младих који је запослен, ради у генерално лошим условима, често на црно, за ниску плату, на позицијама које су испод позиција за које су се кроз школовање квалификовали, у неравноправном положају у односу на старије колеге које обављају исти посао.

Млади су ти који најтеже проналазе посао, а први га губе. Последице лошег социо-економског положаја младих испољавају се у повећаним миграцијама ка већим градовима и иностранству, порасту вршњачког насиља, адолесцентске деликвенције и упражњавања нездравих стилова живота. Због свега наведеног, локалне самоуправе али и други актери у локалној заједници имају важну улогу и одговорност у обезбеђивању подстицајног амбијента за лични и професионални развој младих и њихов останак у свом граду.

Локални савет за запошљавање општине Обреновац је усвојио мере за 2012. годину па су оне биле тема дискусије више од 30 представника/ца организација цивилног друштва, синдиката, филијале Националне службе за запошљавање и осталих присутних на округлом столу.

Округли сто је организован у оквиру пројекта “За смањење сиромаштва – цивилно друштво и одговорна влада” кога финансира Норвешко министарство иностраних послова, а спроводи Институт за одрживе заједнице.