Ове године, Обреновац ће бити домаћин прве етапе 16. међународне бициклистичке трке Београд – Бања Лука. На овој манифестацији, према речима организатора, учешће је до сада пријавило 39 екипа. Бициклистичка трка стартоваће из Обреновца, 14. априла ове године.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је, да су у општини посебно поносни на чињеницу да је основан локални бициклистички клуб и додао да се нада да ће након реконструкције хотела и уређења простора на улазу у Обреновац, овај део општине постати почетна станица трке .

– Обреновац постаје незаобилазна станица у том такмичењу. Ми смо јако поносни што из године у годину већи број такмичара и већи број Обреновчана жели да учествује у овој акцији – поручио је Чучковић.

Члан Већа општине Обреновац Милош Станковић истакао је да је међународна трка Београд – Бања Лука умногоме допринела оснивању бициклистичког клуба.

– Ова трка је убрзала процес отварања локалног обреновачког бициклистичког клуба Палеж. Трка је важна за клуб и даљи његов развој, али и за рекреативну вожњу бициклом, као и истицање значаја заштите животне средине – навео је Станковић.

Директор бициклистичке трке Београд – Бања Лука Владимир Куваља истакао је гостопримство председника Градске општине Обреновац Мирослава Чучковића и његоввих сарадника.

– Ове године старт прве етапе трке је из Обреновца 14. априла. Она се вози до Бјељине, а та етапа је у трци најважнија, јер такмичари пролазе гранични прелаз без заустављања. Ово је реткост у свету, можда је и једини догађај који се у једном дану одржава у две земље. Ми смо поносни на то, а знам да су и грађани Србије поносни. Ја се овом приликом захваљујем Србији на подршци – навео је Куваља.

Друга етапа трке иде од Бјељине до Власенице, док трећа етапа бициклистичке трке полази од Дервенте и завршава се у Бања Луци.

– Можемо рећи да смо поставили стандард у овом делу Европе, за мултинационалну трку. Долазе нам екипе из Америке, Аустралије, са Новог Зеланда, као и из Европе. Ја се надам да ће Србија имати као и сваке године добар наступ – рекао је Куваља.

Душан Гојић, испред Бициклистичког савеза Србије нагласио је, да је трка Београд-Бања Лука временом постала масовнија, а према његовим речима Обреновац постаје центар бициклизма.

–Гледали смо да помогнемо да Обреновац добије свој клуб, а у наредном периоду трудићемо се да се они прикључе Бициклистичком савезу Србије и Бициклистичком савезу Београда и свим другим институцијама – рекао је Гојић.

Директор бициклистичког клуба ”Палеж” Никола Стојановић истакао је да се у клубу, за сада, претежно баве рекреативним бициклизмом.

– Бавићемо се едукацијом омладине, грађана и деце по школама о правилима вожње бицикла, о томе како се вози по граду, како ван града, у групама и слично – најавио је Стојановић.