У клупама широм Србије малу матуру полаже 78.004 осмака, а слободних места у средњим школама има 83.335. Прелиминарни резултати завршног испита биће познати 21. јуна.

На тесту је десет задатака непознато, пет питања је идентично задацима из збирки, а пет са измењеним садржајем. Сваки задатак носи по један бод.

Решења данашњег теста из српског биће обљављен око 13 сати на сајту Министарства просвете и науке (www.mpn.gov.rs). Осмаци сутра полажу тест из математике.

Тест из српског (матерњег) језика почео је у 10 сати, а 15 минута пре тога министар Жарко Обрадовић је у директном преносу на Првом програму РТС-а и Првом програму Радио Београда од три понуђене извукао комбинацију са редним бројем два.

– Било је довољно времена да се проуче задаци и мислим да су ђаци спремни. Била су и два пробна тестирања – казао је Обрадовић и пожелео срећу осмацима.

У уторак је тест из математике, а прелиминарни резултати завршног испита биће познати 21. јуна. Ако је ђак спречен да приступи полагању завршног испита, због болести или из другог разлога, родитељ, односно старатељ обавезан је да то пријави одељенском старешини, најкасније сат пре почетка теста. У том случају ђаци ће полагати малу матуру у августу.

Упражњених места у средњошколским клупама остаће сигурно. Укупно их има 83.335, што је за 5.331 више него што ће малих матураната изаћи на последњи испит у основној школи.

Полагање, оба дана, почиње у 10 сати, али ђаци треба да дођу у школу 45 минута раније. На испит треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика, који ће им касније послужити да провере коначне резултате на сајту Министарства просвете и науке, посвећеном упису у средње школе.

Знање, графитна оловка, гумица и плава хемијска оловка су све што им је потребно да понесу на тест из српског. Уз то, за математику, од прибора треба да имају и лењир, троугао и шестар. На испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, дигитрона, бележака, папира, свезака – било чега што не спада у прописани прибор.

Док тестирање траје и разговор је забрањен, а родитељи не могу да уђу у школе. Ђаци неће смети да изађу из испитне сале пре 10.45 сати, нити од 11.45 до поднева, када се провера знања завршава.

Извор: Б92