Око 78.000 осмака полагаће данас и сутра тестове из српског језика и математике на малој матури. Очекују их тежи испити него прошле године пошто ће решавати 50 одсто непознатих задатака, 25 одсто биће из збирке, а 25 одсто су задаци који су им делимично познати, односно задаци из збирке с измењеним бројевима или редоследом одговора.

У средњим школама има места за све мале матуранте пошто могу да приме 83.067 ђака. Ипак, у многим школама очекују далеко већи број кандидата него што имају места.

Највеће интересовање на прошлом упису било је за смерове као што су фармацеутски техничар, медицинска сестра-васпитач, банкарски службеник или техничар ПТТ саобраћаја пошто је на некима од њих било и по шест пријављених на једно место.

Ученици на тест могу понети само бочицу са водом, док су мобилни телефони забрањени. Задаци се не могу решавати графитном, већ искључиво хемијском оловком.

Прошле године ученици су на завршном испиту из српског језика у просеку освојили 14,1 поен, а из математике 13,2, што је бољи резултат него 2010. године. Готово 58 одсто ђака уписано је по првој жељи.

У Министарству просвете и науке кажу да у средњим школама има 307 образовних профила, а да је активно 233, док су за остале образовне профиле деца слабо заинтересована.

У последњих неколико година слабо интересовање влада за смерове руковалац пољопривредне технике, прерађивач дувана, сточар, столар железничких ентеријера, тапетар железничких ентеријера, електролизер, техничар за управљање нумеричким машинама, техничар за монтажу нумеричких машина, ковач, металоглодач, металобрусач, металобушач.

Бодовање

Приликом уписа у средње школе вреднују се резултати са завршног испита који доносе највише 40 поена, по 20 на сваком тесту и успех из шестог, седмог и осмог разреда основне школе. По том основу ученик може освојити највише 60 бодова. Додатне поене доносе успеси на такмичењима у осмом разреду, и то на међународним и републичким.

Извор: Блиц