Представници Градске општине Обреновац и помоћник министра за пољопривреду Александар Богићевић, данас су посетили фарму у Орашцу. Они су овом приликом остварили увид у начин рада на овој фарми, као и потребама пољопривредника. Пољопривредници заинтересовани за актуелне јавне позиве намењене пољопривредним произвођачима и власницима пољопривредних газдинстава, за све детаљније информације о условима аплицирања на расписане конкурсе, могу се јавити Канцеларији за пољопривреду општине Обреновац.

Бранко Леонтијевић директор фирме ЛСБ Сточар Уб нагласио је, да се на фарми у сваком тренутку може наћи око 1300 грла стоке.

– Фарма Орашац је капацитета од око 1500 грла стоке. Обезбеђујемо сву напасну храну на територији општине Обреновац, односно на земљишту које смо добили на основу права закупа, а концентровану храну добијамо из наше фабрике са Уба. Сву јунад коју утовимо овде, пласирамо у нашу кланицу на домаћем и иностраном тржишту – навео је Леонтијевић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослва Чучковић приликом обиласка фарме у Орашцу поручио је, да је ова фарма управо доказ да је пољопривреда трећи стуб развоја Обреновца.

– Обреновачки пољопривредници актуелним субвенцијама и програмима могу поновити све што је потребно у домаћинству, али и избећи кризу која је наступила у вези са ценама инпута за предстојећу сетву, пре свега мислим на ђубрива – рекао је Чучковић.

Помоћник министра за пољопривреду Александар Богићевић подсетио је на актуелне јавне позиве намењене пољопривредним произвођачима и позвао пољопривреднике да конкуришу и остваре предвиђене олакшице.

– Сточари имају више могућности да аплицирају у овој години, када су субвенције у питању – рекао је Богићевић и додао да постоје извесни проблеми када је производња млека у питању, те је најавио системска решења, како каже, израду стратегије производње млека у Србији.

Из Канцеларије за пољопривреду општине Обреновац позивају све заинтересоване пољопривредне произвођаче, власнике регистрованих пољопривредних газдинстава, да се одазову јавним позивима који су у току.

– Отворени су конкурси за куповину прикључне механизације и трактора. Такође је у оптицају и конкурс Министраства, где пољопривредници могу остварити поврат од 50% од укупног улагања у инвестицију – навела је Јелена Мушкиња из Канцеларије за пољопривреду.