Grb obrenovac1

Одељење за урбанизам и комунално грађевинске послове огласило је рани јавни увид поводом четврте измене и допуне плана детаљне регулације централне зоне Обреновца. Начелница одељења за урбанизам општине Обреновац Весна Ђоковић објаснила је, да је реч о постојећем планском документу, који је поптребно изменити и допунити. Рани јавни увид траје 15 дана, наиме сви заинтересовани грађани могу погледати плански документ у периоду од 24. јануара до 8. фебруара, када могу изнети неку сугестију, ставити примедбу уколико су незадовољни неким решењем.

Она је навела да је тренутна слика управо почетна фаза, како каже концепт плана, који ће даље бити прослеђен надлежним институцијама које ће дати своје услове за измену планског документа.

– Оно што бих издвојила као битне измене, јесте то што смо ми код спровођења имали подељене зоне са различитим параметрима, па се дешавало да једна грађевинска парцела пада у две зоне, а врло често се дешавало да та линија иде и преко постојећих објеката. То нам је све било врло тешко да споводимо, јер је било тешко ту линију поставити, применити потребне параметре. То је био један од разлога што смо мењали план – поручила је Ђоковић.

Она је нагласила да је било грађана који су износили неке идеје, односно били незадовољни одређеним решењима, те су достављали иницијативе за измену плана.

– Дешавало се да се на парцели планира јавна површина за постављање комуналних објеката, топлотних подстаница, трафо станица и најчешће су те површине уз саобраћајнице. Међутим, процедура је таква, да је потребно одвојити јавну површину, да би та грађевинска парцела могла даље у процедуру, онда се дешава да одвајањем јавног земљишта за те комуналне објекте, парцела изгуби статус грађевинске – навела је Ђоковић.

Она је истакла да су све иницијативе грађана предате обрађивачу, односно Урбанистичком заводу Београда, где су прегледали све пристигле иницијативе.

– Истакла бих да се ради о раном јавном увиду, који ће трајати 15 дана, али тек по прикупљању свих неопходних услова, обрађивач ће направити коначну слику – истакла је Ђоковић.

Она је додала да ће грађани приликом раног јавног увида, уколико имају неке недоумице, наиђу на нејасноће, моћи да потраже помоћ стручних лица.

– Данас је дежурао колега из Урбанистичког завода, који ће помагати грађанима који затраже додатна појашњења. Он ће бити ту и следећег уторка, међутим грађани уколико имају нека питања могу се обратити и одељењу за урбанизам – рекла је Ђоковић.

По израђеном нацрту плана, организоваће се јавни увид који ће трајати месец дана, када ће бити веома важно да се погледа плански документ и оствари увид у коначно решење.