Поводом 200-годишњице Дикенсовог рођења у среду, 06. јуна, у Библиотеци “Влада Аксентијевић” у 19.00 часова биће одржано предавање и видео-презентација “Чарлс Дикенс и популарна култура”. Гост је др Зорица Ђерговић-Јоксимовић, предавач викторијанске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду.

Ишчитавање Дикенса може нам помоћи да стигнемо до одговора на данас врло актуелна питања: Како истовремено бити популаран, и класик? Шта је у ствари популарна култура и како она функционише? Како живети од књижевности? Зашто је важна “жива реч”? Шта од написаног остаје? Изнад свега, стоји пак упозорење: Бити успешан, а не постати жртва успеха!

Чарлс Дикенс (07.02.1812. Портсмут – 09.06.1870. Гадсхил) – школовање је два пута прекидао, први пут у 12-ој години да би издржавао многочлану породицу јер му је отац био у затвору због дуга; други пут, и последњи, у 15-ој, школовање је прекинуо због неплаћене школарине. Радио је као извештач и писао је цртице за новине под псеудонимом Боз. Слике из свакодневног живота и Пиквиков клуб учинили су га познатим, а он је наставио романе да објављује прво у штампи, у наставцима, а после као књиге. Као и његов млађи савременик Достојевски, нешто касније, Дикенс је фељтонистичке романе претворио у класику. Критичари му нису били наклоњени, али публика јесте: читао је уживо, а улазнице је наплаћивао. Постао је богат, а остао је социјално ангажован; одбио је почаст коју му је указала краљица Викторија.

Био је ожењен ћерком познатог писца, сликара и графичара Вилијама Хогарта, Кетрин Хогарт. Умро је, вероватно, од изнурености радом.

{youtube}zWbj-PapR0I{/youtube}