На јавни конкурс расписан Одлуком председника градске општине за финансирање пројеката невладиних оргаизација средствима буџета градске општине Обреновац за 2012. годину, који је био отворен од 29.03.2012. до 17.04.2012.године, стиглo je 15 пријава, следећих невладиних организација:

1. Пријава Друштва за церебралну и дечју парализу Обреновац са пројектом «Теренска подршка породици оси + полудневни боравак». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је заштита лица са инвалидитетом.

2. Пријава Удружење грађана «Будућност Обреновца» са пројектом  «Пчелица и цвет». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је заштита лица са инвалидитетом.

3. Пријава Асоцијације за социјални и одрживи развој «Арго» са пројектом Превенција вршњачког насиља «Умемо боље». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је превенција насиља.

4. Пријава Удружења грађана «О2» са пројектом «Деца и рециклажа». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је екологија, заштита животне средине,здравља грађана и заштита животиња.

5. Пријава Центра за грађанско деловање са пројектом «Пиштаљка! Обреновац».  Оцењено је да приложена документација није комплетна јер недостаје копија извештаја о стању рачуна подносиоца пријаве ( биланс стања и биланс успеха за претходну годину са доказом да је извештај поднет Агенцији за привредне регистре – печат АПР или копија потврде о пријему од поште).

6. Пријава Удружења грађана «Снага оптимизма» са пројектом «Треће доба за  клик». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је хуманитарни пројекти и други пројекти који искључиво и непосредно следе јавне потребе градске општине Обреновац и афирмацију грађанског активизма.

7. Пријава Удружења грађана «Зелени Обреновац» са пројектом «Говорим тихо и носим пса са собом». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје завршни извештај о реализацији пројекта финансираног средствима буџета градске општине Обреновац у претходној години.

8. Пријава Удружења грађана «Нова 10» са пројектом «Велики одмор». Оцењено је да приложена документација комплетна. Циљ пројекта је превенција насиља.

9. Пријава Удружења грађана «ОК Центар» са пројектом «Матуранти, срећно!». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је превенција насиља.

10. Пријава Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида са пројектом «Заштита ратних и мирнодопских војних инвалида, корисника породичне инвалиднине и пружање разних видова помоћи». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје примерак конкурсне документације на ЦД-у.

11. Пријава Удружења грађана «Еко-двориште» са пројектом «Желимо да и у нашим месним заједницама буде чистија животна средина». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је екологија, заштита животне средине, здравља грађана и заштита животиња.

12. Пријава Удружења грађана хуманиста за коксаки истраживања  «Вивацитет» са пројектом «Здравље је наш избор». Оцењено је да је приложена  документација комплетна. Циљ пројекта је хуманитарни пројекти и други пројекти који искључиво и непосредно следе јавне  потребе градске општине Обреновац и афирмацију грађанског активизма.

13. Пријава Обреновачког женског центра са пројектом «Вршњачко насиље у школама – боље спречити него лечити». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је превенција насиља. 

14. Пријава Удружења грађана «Шта хоћеш» са пројектом «Треш АРТ». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта није одговорио задатим циљевима конкурса.

15. Пријава Удружења грађана за заштиту животиња «Хумано друштво  Обреновца» са пројектом «Удоми – Не купуј». Оцењено је да је приложена  документација комплетна. Циљ пројекта је хуманитарни пројекти и други  пројекти који искључиво и непосредно следе јавне  потребе градске општине Обреновац и афирмацију грађанског активизма.

Од укупно 15 пријава на конкурсу, Комисија прелаже да се 4 пријаве одбаце из разлога што уз пријаву није поднета комплетна документација, односно није поднета у складу са прописаним циљевима и административним условима, и то:

1. Центра за грађанско деловање са пројектом «Пиштаљка! Обреновац», где је након увида у конкурсну документацију Комисија констатовала да у документацији недостаје копија извештаја о стању рачуна подносиоца пријаве     ( биланс стања и биланс успеха за претходну годину са доказом да је извештај поднет Агенцији за привредне регистре – печат АПР или копија потврде о пријему од поште).

2.  Удружења грађана «Зелени Обреновац» са пројектом «Говорим тихо и носим пса са собом», где је након увида у конкурсну документацију Комисија констатовала да у документацији недостаје завршни извештај о реализацији пројекта финансираног  средствима буџета градске општине Обреновац у претходној години.

3.. Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида са пројектом «Заштита ратних и мирнодопских војних инвалида, корисника породичне инвалиднине и пружање разних видова помоћи», где је након увида у конкурсну документацију Комисија констатовала да  недостаје примерак конкурсне  документације на ЦД-у.

4.  Удружења грађана «Шта хоћеш» са пројектом «Треш АРТ», где је након  увида у конкурсну документацију Комисија констатовала да пројекат нијеодговорио задатим циљевима по условима конкурса.

ПРЕДЛОГ КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТА СА БОДОВИМА 11 ПРЕОСТАЛИХ  ПРОЈЕКАТА

По разматрању пријава и достављене документације подносиоца који испуњавају услове конкурса, од стране свих чланова Комисије пројекти су појединачно оцењени у складу са мерилима и критеријумима утврђеним правилником и одлуком о расписивању конкурса. У Овом извештају се даје збир укупних бодова за сваки пројекат, на основу чега је сачињена

РАНГ ЛИСТА на начин како следи:

  1. Удружењу грађана «Еко двориште» за пројекат «Желимо да и у нашим месним заједницама буде чистија животна средина», припада укупно 79,4 бода.
  2. Удружењу грађана «Снага оптимизма» за пројекат «Треће доба за клик», припада укупно 78,2 бода.
  3. Удружењу грађана «Обреновачки женски центар» за пројекат «Вршњачко насиље у школама, припада укупно 75,8 бодова.
  4. Удружењу грађана Асоцијација за социјални и одрживи развој «Арго» за пројекат Превенција вршњачког насиља «Умемо боље», припада укупно 71,6 бодова.
  5. Друштву за церебралну и дечју парализу Обреновац, за пројекат «Теренска подршка породици оси + полудневни боравак», припада укупно 69,8 бодова.
  6. Удружењу грађана хуманиста за коксаки истраживања «Вивацитет» за пројекат «Здравље је наш избор», припада укупно 65,4 бода.
  7. Удружењу грађана за заштиту животиња «Хумано друштво Обреновца» за пројекат «Удоми – Не купуј», припада укупно 64,2 бода.
  8. Удружењу грађана «О2» за пројекат «Деца и рециклажа», припада укупно 57,8 бодова.
  9. Удружењу грађана «Нова 10» за пројекат «Велики одмор», припада укупно 57,8 бодова.
  10. Удружењу грађана «ОК Центар» за пројекат «Матуранти,срећно!», припада укупно 55 бодова.
  11. Удружењу грађана «Будућност Обреновца» за пројекат «Пчелица и цвет» припада укупно 50,4 бода.

На основу утврђене ранг листе Комисија предлаже да се средствима буџета градске општине Обреновац финансирају само пројекти оцењени са више од 60 бодова, те да се средства одобре за подносиоце пројекта од 1 до 7 утврђене ранг листе, а да се пројекти наведени по тачкама од 8 до 11 одбију јер су оцењени са оценом мањом од 60 бодова.

Комисија такође предлаже да се носиоцима реализације пројекта од 1 до 7 утврђене ранг листе расположива средства из буџета опредељена за расподелу по конкурсу за 2012. годину одобре у умањеном, а не у траженом износу, у зависности од спецификације – врсте трошкова и оцене њихове реалности.

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2012. ГОДИНИ, СА ИЗНОСОМ СРЕДСТАВА

На основу Ранг листе из тачке III овог извештаја Комисија предлаже Већу и председнику градске општине Обреновац да донесу одлуку о избору 7 пројеката невладиних организација, који ће се финансирати средствима буџета градске општине Обреновац у 2012. години са  укупним износом од 1.594.907,00 динара.

Предлаже се да се носиоцима реализације пројекта од 1 до 7 одобре следећи појединачни износи:

1. Удружењу грађана «Еко двориште» за пројекат «Желимо да и у нашим месним заједницама буде чистија животна средина», предлог је да се пројектом наведени износ од 290.900,00 динара, умањи за 11.000,00 динара од трошкова предвиђених за беџеве са лифетама, за 2.000,00 динара од трошкова за канцеларијски материјал и за непредвиђене трошкове у износу од 8.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 269.900,00 динара.

2. Удружењу грађана «Снага оптимизма» за пројекат «Треће доба за клик», предлог је да се пројектом наведени износ од 291.000,00 динара, умањи за 15.000,00 динара предвиђених за набавку дигиталног фотоапарата за  волонтере, за 10.000,00 динара од трошкова штампања пропагандног материјала за изложбу (израда плаката, позивница и каталога ), за 6.000,00 динара од трошкова за књиговодствене услуге и за непланиране трошкове пројекта у износу од 14.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 246.000,00 динара.

3. Обреновачком женском центру – ОЖЕЦ за пројекат «Вршњачко насиље у школама – боље спречити него лечити», предлог је да се пројектом наведени износ од 195.000,00 динара, умањи за 10.000,00 динара од трошкова предвиђених за људске ресурсе, односно за стручног сарадника чији је хонорар предложен у оквиру ставке А3, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 185.000,00 динара. 

4. Асоцијацији за социјални и одрживи развој «Арго» за пројекат Превенција вршњачког насиља «Умемо боље», предлог је да се пројектом наведени износ од 292.310,00 динара, умањи за 12.292,00 динара од средстава предвиђених за људске ресурсе у оквиру ставке А1, за 37.292,00 динара у оквиру ставке А2, за 25.244,00 динара у оквиру ставке А3, за 6.000,00 динара од трошкова превоза у реализацији пројекта и за банкарске трошкове у износу од 2.500,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 208.982,00 динара.

5. Друштву за церебралну и дечју парализу Обреновац за пројекат «Теренска подршка породици оси + полудневни боравак», предлог је да се пројектом наведени износ од 302.020,00 динара, умањи за 3.240,00 од трошкова предвиђених за координатора пројекта, за трошкове за асистента пројекта у износу од 23.715,00 динара, за трошкове хигијеничара у износу од 7.920,00 динара, као и за банкарске трошкове у износу од 2.130,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 265.015,00 динара. 

6. Удружењу грађана хуманиста за коксаки истраживања «Вивацитет» за пројекат «Здравље је наш избор», предлог је да се пројектом наведи износ од 262,000,00 динара, умањи за 30.000,00 динара од трошкова за потрошни материјал за рад радионица, за трошкове евалуације пројекта у износу од 5.000,00 динара, за трошкове PR маркетинга у износу од 10.000,00 динара, за трошкове одржавања хигијене простора за радионице у износу од 5.000,00 динара, за 4.000,00 динара од трошкова за израду фотографија и архивирања на ЦД формату, као и за трошкве банкарских провизија у износу од 3.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 205.000,00 динара.

7. Удружењу за заштиту животиња «Хумано друштво Обреновца» за пројекат «Удоми – не купуј», предлог је да се пројектом наведени износ од 298.983,00 динара, умањи од трошкова за људске ресурсе за 18.734,00 динара у оквиру ставке А1, за 11.144,00 динара у оквиру ставке А2, за 17.435,00 динара у оквиру ставке А3, за 15.000,00 динара од трошкова предвиђених за храну за псе, за трошкове за машиницу за шишање паса у износу од 17.860,00 динара, за банкарске трошкове у износу од 2.000,00 динара, за канцеларијске трошкове у износу од 1.000,00 динара, као и за трошкове фотокопирања у износу од 800,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 215.010,00 динара.

За четири рангирана пројекта, који су оцењени са мање од 60 бодова, Комисија предлаже да се не одобре средства због лошег квалитета предлога прокјекта и предлога буџета, а то су  пројекти следећих носилаца:

1. Удружења грађана «О2» за пројекат «Деца и рециклажа», јер је пројекат оцењен са  57,8 бодова.
2. Удружења грађана «Нова 10» за пројекат «Велики одмор», јер је пројекат оцењен са 57,8 бодова.
3. Удружења грађана «ОК Центар» за пројекат «Матуранти,срећно!», јер је пројекат оцењен са 55 бодова.
4. Удружења грађана «Будућност Обреновца» за пројекат «Пчелица и цвет» јер је пројекат оцењен са  50,4 бода.

По разматрању предлога Комисије а на основу сагласности Већа градске општине, председник градске општине донеће одлуку о избору пројеката који се финансирају из буџета градске општине Обреновац у 2012. години, у складу са предложеном Ранг листом која садржи 7 пројеката и чија је укупна вредност 1.594.907,00 динара.

Одлуку је потребно доставити учесницима јавног конкурса и објавити на исти начин на који је објављен јавни конкурс.

На основу Одлуке из првог става ове тачке председник градске општине закључиће уговоре о финансирању пројеката невладиних организација средствима буџета градске општине у 2012. години у року од 15 дана од дана доношења Одлуке. 

Сви подносиоци пројкта којима буду опредељена средства из буџета градске општине Обреновац, по овом конкурсу, су дужни да на обрасцима који ће бити приложени уз Уговор, достављају наративне и финансијске месечне извештаје ( у року од 7 дана по истеку месеца ) и завршни извештај (након реализације пројекта, најкасније у року од 15 дана).