Данас су нову зграду Јавног комуналног предузећа ”Топловод” Обреновац  са представницима општине Обреновац обишли премијерка Србије Ана Брнабић, заменик градоначелника Београда Горан Весић са сарадницима. Такође, данас је још 15 домаћинстава са територије општине Обреновац, из месне заједнице Дудови, добило могућност прикључка на систем даљинског грејања, захваљујући изградњи пројекта Треће магистрале топловода.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић овом приликом поручио је, да је овај објекат од суштинског значаја за, како каже, свеобухватни препород Републике Србије.

– Уназад, готово деценију, Обреновац је место у које се улаже више од 100 милиона евра сваке године. Овамо мислимо на улагања у изградњу аутопута, такође у пројекат одсумпоравања, као и у изградњу многобројних објеката који значе за будућност нашег града. Ми смо кроз пројекат Чиста Србија и пројекат Трећа магистрала топловода, као и пројекат водовода до сваке куће, дошли до инфраструктуре која гарантује спремност општине за 21. век, а то је на крају све резултат политике председника Републике Србије Александра Вучића, као и премијерке Ане Брнабић, али и Скупштине Града Београда и заменика градоначелника Горана Весића – рекао је Чучковић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић нагласио је, да се општина Обреновац, у поређењу са другим приградским општинама града Београда, најбрже развија.

– За развој Обреновца одговорно је руководство које се посвећено бави решавањем проблема, те је то разлог што се у Обреновац највише улаже и на крају што се општина Обреновац и најбрже развија – истакао је Весић.

Он је најавио и неке будуће пројекте чијом ће реализацијом бити решени неки од кључних проблема са којима је општина Обреновац већ неко време суочена.

– Обреновац ће добити нову пијацу, што мислим да је веома важно за пољопривреднике. Такође, Обреновац је обухваћен и пројектом изградње приградске железнице, односно БГ воза,тако да ћемо пругу продужити до Обреновца, што ће за грађане Обреновца значити још једна веза до града Београда. Кроз пројакат Чиста Србија, ове и наредне године биће покривено тачно 75% општине канализационом мрежом, остаће само 6 месних заједница без канализације, где ћемо овај проблем решавати посебним канализационим системима. До краја ове године, у Обреновцу ће свака кућа имати воду, ни једна кућа на територији општине Обреновац неће бити без воде – поручио је Весић.

Он је даље подсетио, да у општини Обреновац све школе имају фискултурне сале и најавио да ће се у наредном периоду на овом простору радити на развијању културе, односно на изградњи културног центра општине.

Брнабић је приликом посете општини Обреновац истакла пре свега значај сутрашњег дана, односно излазак грађана Србије на заказан референдум, који се односи на измену Устава у деловима правосуђа.

– Овамо сам дошла и да похвалим Обреновац за све оно што је урађено у претходном периоду, као и за то што се руководство сваког дана труди да квалитет живота свих грађана Обреновца буде бољи. Данас  говоримо о проширењу топловодне мреже. Захваљујући пројекту који је општина Обреновац покренула заједно са Јавним предузећем ”Електропривреда Србије”, овамо ће бити још милион квадратних метара покривених системом даљинског грејања, што ће пружити могућност да се још 10.000 домаћинстава са територије општине Обреновац прикључи на систем централног грејања. Ово ће све омогућити и чистији ваздух свим грађанима, будући да су индивидуална ложишта један од основних проблема када је квалитет ваздуха у питању – поручила је Брнабић.

Она је овом приликом захвалила Јавном предузећу ”Електропривреда Србије” на покретању реализације пројекта Треће магистрале.

–Желела бих да захвалим и Милораду Грчићу на свему што је он урадио и на иницијативи коју је имао као вршилац дужности директора ЕПС-а, да се прошири систем даљинског грејања – рекла је Брнабић.

Она је искористила прилику и позвала све грађане, да у недељу, 16. јануара ове године изађу на референдум и да гласају за владавину права, односно промену Устава, која ће донети независно судство и самостално тужилаштво.

Директор Јавног предузећа ”Топловод” Обреновац Борис Ивковић истакао је, да ће службе овог предузећа по први пут у свом пословању имати своје просторије.

– На задовољство свих корисника наших услуга, од сада ће сви захтеви, рекламације, плаћање рачуна, моћи да се подносе и реализују на једном месту. Поред тога што је то функционалније, ми смо се потрудили и да један објекат који је симбол општине Обреновац вратимо грађанима – навео је Ивковић.

Он је такође нагласио да пројекат Треће магистрале није више само пројекат о коме се говори, већ се први бенефити реализације овог великог пројекта виде, прикључивањем нових корисника на систем даљинског грејања

– Источна магистрала обезбеђује 20 нових мегавата топлотне енергије, дакле обезбеђује топлотну енергију за скоро 200.000 метара квадратних станова – објаснио је Ивковић.

Председник Савета месне заједнице Дудови Жељко Роксандић поручио је, да ће у наредном периоду остали делови овог насеља добити могућност прикључења на систем даљинског грејања.

– Захваљујући изградњи пројекта Треће магистрале, направљена је подстаница 25Е која је омогућила прикључак 15 нових домаћинстава на систем даљинског грејања у Улици Светог Саве. Поред тога пребачено је 40 старих прикључака на нову подстаницу 25Б, како би се грејање појачало, јер је стара подстаница 25А имала проблема са грејање, била је слаба. У будућности, наставиће се радови према насељу Браће Југовића, који ће у наредном периоду добити такође нову подсртаницу – рекао је Роксандић.

Члан Већа Градске општине Обреновац, Милорад Бођан нагласио је да се од понедељка креће решавање подстанице 25Ц и најавио да се након тога активности усмеравају ка насељу Браће Југовића. Он је овом приликом замолио грађане да уколико имају неких проблема са прикључењем да могу да се обрате у просторијама месне заједнице као и у згради општине Обреновац.