Након празника, као што је раније најављено, почело је пријављивање власника домаћинстава за грејање на гас. Грађани месних заједница Барич, Мислођин, Мала Моштаница, Скела, Ушће, Орашац, Стублине и Дражевац, добиће прилику да своја домаћинства прикључе на грејање на гас, што ће према проценама власника домаћинстава са овог подручја у значајној мери смањити трошкове грејања током зимског периода. Међутим, грејање на гас је између осталог и еколошки прихватљивији начин грејања.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић навео је, да је у току подношење пријава за прикључење на гас и позвао грађне да искористе могућност и промене начин грејања својих домаћинстава.

– Грађани могу доћи до месних канцеларија и поднети пријаве за прикључење на гас. Ми ћемо након поднетих пријава, изаћи на терен, како би се извршила контрола инсталација и добила сагласност за пријем – навео је Чучковић.

Власници домаћинстава приликом пријављивања за прикључак на гасоводну мрежу, потребно је да доставе копију личне карте власника објекта, извод из листа непокретности, локацију објекта на копији катастраског плана, одобрење за изградњу, односно одобрење за употребу. Образац захтева за прикључак на мрежу гасовода, грађани могу преузети у канцеларијама Савета месних заједница, као и на званичном сајту Градске општине Обреновац.

Како истиче Чучковић, цена прикључка је 780 еура, а плаћање се може извршити у 36 месечних рата.

–Цена коришћења гаса је 36 динара по кубику, што је за једно домаћинство јефтиније од топловода у Обреновцу – истакао је Чучковић.

Чучковић је подсетио, да ће се прикључењем домаћинстава на нови систем грејања, значајно утицати на заштиту животне средине.

– Највеће загађење ваздуха, долази управо из индивидуалних котларница, из ложишта која су на фосилна горива, као што су дрва и угаљ. Прелазак на гас, суштински значи чистији ваздух у Баричу и у свим осталим месним заједницама где се користе фосилна горива, а где сада грађани имају могућност преласка на грејање домаћинстава на гас – објаснио је Чучковић.

Он је овом приликом поручио, да ће у суботу, 15. јануара прве куће са подручја месне заједнице Дудови, на коме се гради Трећа магистрала, бити прикључене на систем даљинског грејања.

Ненад Радомировић из месне заједнице Барич истако је, да ће прикључење на гас пре свега олакшати свакодневни живот чланова домаћинства.

– Тренутно издвајамо око 70.000 динара за грејање, тако да би нам са те финансијске стране значило да се грејемо на гас. Међутим, проблем прави и  изношење пепела, које не знам где да одлажемо, а родитељи су старији, па би свакако било ефикасније да се грејемо на гас, било би нам лакше – поручио је Радомировић.

 

ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ОДОБРЕЊА ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ НА ТРАНСПОРТНИ/ДИСТРИБУТИВНИ СИСТЕМ ПРИРОДНОГ ГАСА /ПРАВНА ЛИЦА/

 

ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ОБЈЕКТА НА  ГАСОВОДНИ СИСТЕМ ЈП «СРБИЈАГАС»-а /за физичка лица/