На хришћански празник Богојављење, 19. јануара, биће организовано пливање за Часни крст. У општини Обреновац, већ годинама уназад организује се оваква манифестација, а како наводе организатори, у току су припреме за овај догађај.

Члан Већа општине Обреновац Милош Станковић нагласио је, да се као и сваке године, приликом припрема за одржавање ове манифестације, организатори суочавју са многобројним изазовима.

– Битно је за тај дан ставити акценат на безбедност, па смо зато као организациони одбор, донели одлуку да због специфичне ситуације, снега, леда, радимо етапно. Идеја је да ово буде лични подвиг сваког учесника, а што се нас тиче, сви су победници – навео је Станковић.

Поред пливања за часни крст, код Кајак кану клуба ”Забрежје” биће уприличен културно-уметнички програм.

– Од цркве ће кренути литија, а поред тога имаћемо и културно-уметнички програм и наравно пре самог скока, вода ће бити освештана што је веома важан детаљ за овај наш православни празник – рекао је Станковић.

Свештеник Томислав Алимпић нагласио је, да је пливање за Часни крст један витешки чин, где младићи који пливају, како каже, исказују на првом месту своју веру и приврженост цркви.

Сви заинтересовани за учешће у овој манифестацији могу поднети пријаве од среде, 12. јанура у просторијама Спортског савеза код  Драгољуба Тасића.

– Заинтересовани за учешће ће попунити неопходне обрасце, узеће неопходне ваучере и оставиће све потребне податке – објаснио је Станковић.

Како организатори напомињу, сви такмичари проћи ће кроз обавезне лекарске прегледе.

– Такмичари ће проћи кроз лекарске прегледе, анализу крви урадиће у лабораторији Аквалаб, такође проћи ће и преглед код спортског лекара, међутим биће обављен и преглед такмичара пре самог почетка манифестације. Као и сваке године, и ове године организацију догађаја, схватамо врло озбиљно – поручио је Станковић.

Литија ће кренути у 11.30 сати од храма Преподобне Анастасије српске, а пливање за Часни крст почеће тачно у 12.00 сати.