Председник општине Обреновац Жељко Јоветић данас је примио представнике организације The Aspire Trust из Ливерпула, који са општином Обреновац реализују “ПАСКО” пројекат. “ПАСКО” пројекат је текући пројекат Комисије за културу општине Обреновац у Србији, округа Бускеруд у Норвешкој и The Aspire Trust-а у Енглеској.

Пројекат је интеркултуралан и бави се извођачким уметностима, малим театрима, плесним трупама, традиционалним фолклором и другим лепим стварима које се приказују, показују и дешавају под рефлекторима, на малим и великим сценама. Екипа “ПАСКО” пројекта у Обреновцу је до сада организовала неколико позоришних премијера, уметничких радионица, једну интернационалну конференцију, а чланови драмске групе су учествовали на кампу за младе уметнике и едукаторе у Сигдалу у Норвешкој. 

Гости из Енглеске су током ове недеље одржали низ радионица у две основне школе у Обреновцу и у Техничкој школи. Такође су посетили кориснике Геронтолошког центра који учествују у драмској секцији коју “ПАСКО” спроводи у оквиру пројекта “Клик за треће доба”. У Канцеларији за младе су одржали семинар о менаџменту у култури ком су присуствовали професори, студенти и ученици. Током претходних посета општини Обреновац гости из Ливерпула су имали театарску радионицу и музико терапију у Центру за дневни боравак особа са сметњама у развоју. Циљ тих радионица био је да се прикажу нове методе у коришћењу уметности као начина изражавања чији је коначан исход развијање и побољшање моторичких, вербалних и интелектуалних капацитета особа са сметњама у развоју.

Посета председнику општине је имала за циљ да обезбеди даљу подршку у реализацији “ПАСКО” пројекта. 

– Много људи је данас овде са нама који долазе из Енглеске и дошли су због “ПАСКО” пројекта. Када је “ПАСКО” 2010. године почео да се реализује било је отпора у администрацији и јавности. Али кад имате визију нико не може да вас заустави и данас имамо ситуацију да су све школе отворене за оно што “ПАСКО” представља. Најважнија ствар је утицај који је овај пројекат остварио на децу и младе. Данас, после неколико година, они су обогаћени неким новим вештинама. Они данас глуме, певају, рецитују, играју, изражавају се на много начина. До сад је “ПАСКО” пројекат био подржаван од стране Комисије за културу ГО Обреновац и уз помоћ норвешког округа Бускеруд. Мислим да неће бити препрека да се “ПАСКО” пројекат прошири и свој утицај врши и на регионалном нивоу и да оно што смо започели са суседним општинама остваримо кроз “ПАСКО” пројекат – рекао је Жељко Јоветић. 

Ник Овен, из The Aspire Trust организације, је преноо своје утиске: 

– “ПАСКО” пројекат има за циљ да развије креативне вештине код младих, културну инфраструктуру кроз рад са младима у школама и у Дневном боравку за децу и омладину са сметњама у развоју. Почели смо пре две године са малим бројем младих, а сада их се све више укључује. Ми радимо и на управљању пројектом, на обезбеђивању средстава за његову реализацију и имамо добре изгледе за одрживост и даљи допринос развоју младих људи у локалним заједницама. Планирамо да пројекат проширимо и на друге општине, да укључимо још наставника и професионалаца на развоју културе и креативности. Мислим да имамо велике шансе за успех зато што људи воле да презентују своју културу, посебно овде у Обреновцу, јер имате музичке и фолклорне групе које су аутентичне. 

“ПАСКО” пројекат се у Обреновцу реализује од 2010. године, а 25. маја ће драмска група “ПАСКО” трупе премијерно извести представу “Очајне домаћице” у малој сали Спортско-културног центра “Обреновац.


{youtube}L_EB2rUrS14{/youtube}