Због великог интересовања привредних субјеката за доделу средстава за куповину машина и опреме, град Београд је и ове године упутио позив за доделу финансијских средстава, тачније субвенција за унапређење и проширење пословања привредних субјеката са територије Београда.


Секретаријат за привреду je прошле године први пут расписао конкурс за доделу средстава привредним субјектима са територије града Београда за набавку машина и опреме  у циљу унапређења производње и проширења капацитета. Средства су додељена за 33 привредна субјекта и то за четири предузетника, 25 малих правних лица и четири средња правна лица, у укупном износу од 30 милиона динара. 

Право на подношење пријава за доделу субвенција имају мали привредни субјекти (мало предузеће и предузетник) и средњи привредни субјекти који се баве производном или услужном делатношћу, са седиштем регистрованим на територији града. Конкурс ће ове године обухватити и услужне делатности, за разлику од прошлогодишњег, који се односио само на привредне субјекте који се баве производњом. Рок за достављање пријава с пратећом документацијом је 22. јун до 16 часова.

Укупна планирана средства износе двадесет милиона динара и додељују се за увођење нових пословних капацитета односно нових пословних линија куповином једног основног средства или више основних средстава, то јест опреме која ће омогућити побољшање квалитета постојећег или увођење новог производа или услуге у пословни процес. Такође, средства се могу употребити и за унапређење постојећих пословних капацитета куповином машина, опреме, инвентара и алата или њихових појединих делова у циљу очувања и побољшања постојеће делатности. 

Субвенције се могу доделити само за оправдане трошкове и то предузетницима у висини 70 одсто оправданих трошкова, с тим да максималан износ не може бити већи од 250.000 динара. Исти проценат односи се и на мала правна лица, с тим што максималан износ не може бити већи од 500.000 динара. Средњим правним лицима додељују се средства у висини 60 одсто оправданих трошкова, а максималан износ не може бити већи од 750.000 динара.

Привредни субјекти по овом основу неће моћи да конкуришу за доделу средстава за потребе оснивања нових правних лица и предузетничких радњи, за програме примарне пољопривреде, куповину путничких возила и транспортних средстава и опреме и за еколошки неприхватљиве пројекте. Средства се не могу доделити привредним субјектима који обављају делатност у секторима челика, синтетичких влакана и угља, као ни привредним субјектима у тешкоћама. 

Упутство за подносиоце пријава и конкурсна документација могу се преузети овде или у просторијама Секретаријата за привреду, Краљице Марије 1/XVII, канцеларија број 1706, од 10 до 14 часова. Додатне информације могу се добити на број телефона 7157-379, 7157-377 и путем мејла privreda@beograd.gov.rs. Пријава с пратећом документацијом подноси се лично на писарницу Градске управе, Краљице Марије  1 (приземље) или поштом у запечаћеној коверти.

Извор: Беоинфо