У уторак, 21. децембра у галеријском простору Библиотеке ”Влада Аксентијевић”, у Милошевом конаку, отворена је изложба ”Домаћинство старих Палежана”. Из етно домаћинства Милошевића из  Мислођина, пренет је један део старих предмета и ношњи, које ће Обреновчани имати прилике да погледају и на тај начин упознају некадашња домаћинства са ових простора.

Аутор изложбе Лазар Милошевић нагласио је да ће се на поставци наћи предмети који датирају из периода 18. и 19. века.

– Представили смо личне и свакодневне предмете, такође и магијске предмете, као и накит који су употребљавали мештани који су живели на територији општине Обреновац. Овај накит је стизао из разних крајева, неки из Истанбула, док је други стизао из Беча и западних земаља – навео је Милошевић.

Он је додао, да је на изложби представљена задружна кућа из поменутог историјског раздобља, која осликава живот у задрузи између два века.

На изложби постоје предмети који се ретко где могу видети, а јединствени су за ове крајеве.

– Најспецифичнији су накит и оглавља, као и комади ношње. Сви остали предмети су слични као и код других народа – објаснио је Милошевић.

Директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина нагласио је да је ово последња изложба у Милошевом конаку и додао да се радови на изградњи нове зграде библиотеке  одвијају према утврђеном плану.

– Ова етно изложба биће окосница завичајног музеја, који ће се налазити у овој згради, након отварања нове зраде библиотеке – навео је Љуштина.

Изложба је организована у оквиру обележавања Дана општине Обреновац и може се погледати сваког радног дана од 8.00 до 20.00 сати и суботом од 8.00 до 14.00 сати.