Данас су у општини Обреновац председник општине Жељко Јоветић, технички директор „Србијагас“-а Јовица Будимир и директор „ДМ-Инвест“ -а Радослав Милићевић потписали уговор о сарадњи на реализацији Програма гасификације насељених места Градске општине Обреновац.

Предмет овог програма је сагледавање техничких и организационих аспеката реализације пројекта гасификације насеља на територији општине који обухвата: доводне гасоводе средњег притиска, мерно регулационе станице широке потрошње и дистрибутивне гасне мреже за сва насеља на територији општине са кућним гасним прикључцима.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је приликом данашњег потписивања рекао да је у питању потписивање уговора о гасификацији општине Обреновац по генералном пројекту који је урађен пре неколико година.

– Генерални пројекат подразумева гасификацију целе општине, плус завршетак гасификације у Баричу која је покренута пре неколико година. Вредност целог пројекта је вероватно већа него било ког појединачног пројекта у последњих неколико година. Она се креће око 30 милиона евра. Новац за инвестицију обезбеђује „Србијагас“, а фирма „ДМ-Инвест“ је фирма која ће предфинансирати извођење радова. Што се тиче општине Обреновац, наша обавеза је све оно што нису финансијске обавезе, а то је да се потрудимо да се свака дозвола изда правовремено и да помажемо у решавању имовинско-правних односа тамо где их буде било. Цео посао је започет пре седам месеци, а овом потписивању су претходиле скупштинске одлуке и консултације у Министарству финасија и економије. На крају, после свега, Скупштина општине је потврдила избор стратешког партнера који ће у наредне три године изводити радове на гасификацији општине Обреновац – рекао је Јоветић.

Јовица Будимир, извршни директор за инвестиције „Србијагас“-а, казао је да „Србијагас“ као инвеститор и даље наставља инвестиционе активности и да очекује да ће план да се покрију гасном мрежом сви градови бити испуњен.

– Пројектом гасификације предвиђена је изградња гасне мреже средњег и ниског притиска, гасоводи ниског притиска у дужини око 650 километара и око 64 километра гасоводног система средњег притиска. То је велика ствар за општину и грађани ће имати прилику да се снабдевају са још једним енергентом. Ради се о  једном од највећих уговора у последње време за изградњу гасне мреже, тако да очекујемо да ће извођач радова у наредне три године испунити обавезе – казао је Будимир.

Директор „ДМ-Инвест“ -а Радослав Милићевић је истакао да је његово предузеће опремљено адекватном опремом, специјализовано за гасоводне и водоводне мреже и изразио очекивање да ће рокови, квалитет и динамика радова бити испоштовани. 

{youtube}iitYoabQr2I{/youtube}