Данас је општину Обреновац посетио градоначелник Београда Зоран Радојичић и том приликом обишао омладински центар, Youth hub, као и зграду Старе општине, која ће након реконструкције бити нова зграда библиотеке. Представници општине Обреновац данас су са Радојичићем говорили о важним пројектима, чија се реализација планира у скоријем будућем периоду.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је, да ће се у главној улици у Обреновцу, радити на обнови, како објеката од културног значаја, старе апотеке, градске библиотеке,тако и на реконструкцији фасада и кровова свих зграда које се налазе у овој централној градској улици.

– Поносни смо на чињеницу, што се у општини Обреновац ради на развоју инфраструктуре, међутим такође смо поносни и на то, што се у нашој општини интензивно ради на развоју културних садржаја – рекао је Чучковић.

Радојичић је нагласио, да је изузетно похвално, што Обреновац  данас има 800 студената, од којих 55  стипендира Градска општина Обреновац.

– Посебно сам задовољан, што општина Обреновац води рачуна о младим људима, мислим да је то нешто на чему треба инсистирати и о чему треба водити рачуна. Млади људи треба да остану да живе у Обреновцу, који је у доброј комуникацији са Београдом – навео је Радојичић.

Он је истакао да је за младе људе веома важно, да имају просторе попут омладинског центра, Youth Hub, као и библиотеке, где ће, како каже млади људи имати прилике да се додатно усавршавају, али и да остваре различите социјалне контакте.

Радојичић је истакао да се у општини Обреновац интензивно ради на развоју инфраструктуре, отварању  нових фабрика и самим тим радних позиција за грађане, међутим, како каже, реализују се различити пројекти који имају директан утицај на унапређење квалитета свакодневног живота грађана ове општине.

– Руководство Градске општине Обреновац врло је активно, води рачуна о новим пројектима, као и о томе, да унапреде сваки сегмент живота грађана. Ради се на успостављању боље комуникације са Градом Београдом, планирани су различити заједнички пројекти . Циљ је да сви делови Београда имају добру комуникацију. Такође, ради се и на успостављању конекције између Београда и других градова у Србији, тако да ова власт на челу са председником Републике Србије Александром Вучићем ради, посебно у овом сегменту,  нешто што се раније, у последњих 50 година, Србији није десило – навео је Радојичић.

Урош Мирићић, испред Канцеларије за младе општине Обреновац  нагласио је, да су многобројни пројекти који се реализују у оквиру ове општинске службе, финансирани од стране Града Београда.

– Циљ Канцеларије за младе јесте управо, да пружимо све оне садржаје који су значајни младима. У протеклој години имали смо више од 120 младих  који су похађали курсеве IT обуке, а посебно нас радује што су нас након одслушане обуке, млади конкаткирали, рекли да су попунили своје радне биографије, да су стекли неке нове вештине и знања, те да су успели да се запосле у неким страним и домаћим компанијама. Наиме, нама је циљ да активности усмеримо ка томе, да млади остану у Србији, јер једино на тај начин можемо сви заједно да градимо бољу Србију и бољи Београд – навео је Мирићић.

Директор Библиотеке ”Влада Аксентијевић” Вукашин Љуштина истакао је, да је за Обреновац велики догађај, што ће добити нову зграду библиотеке.

– Обреновац тренутно има једну зграду библиотеке, која је стара преко 150 година и заиста није довољно функционална, да би била библиотека. У плану је да након изградње нове зграде библиотеке, направимо завичајну поставку  у старој згради – рекао је Љуштина.

Он је додао, да ће у новој згради библиотеке бити одвојено дечије одељење, такође модерна читаоница, али и посебна просторија намењена студентима, где ће они моћи да штампају своје радове, али и да се забаве, дружећи се.