Библиотека ”Влада Аксентијевић” обновила је 2019. године доделу престижне награде ”Библиос”, која се додељује домаћем аутору за књигу написану у протеклој години, за део или за целокупно стваралаштво. ”Библиосом” су ранијих година овенчани неки од наших најзначајнијих стваралаца попут Матије Бећковића, Бране Петровића, Моме Капора, Његове светости Патријарха српског Господина Павла и других.

Ове године, једногласном одлуком жирија који су чинили Перо Зубац, Миладин Тошић, Вукашин Љуштина, Тома Недић и Бојан Јанковић, ”Библиос” је додељен још једном великану српске књижевности – Миловану Витезовићу, за његово целокупно стваралаштво и непроцењив допринос српској књижевности и култури уопште.

Председник жирија и прошлогодишњи лауреат Перо Зубац, дао је образложење за овакву одлуку.

Образложење

Милован Витезовић је класик српске књижевности. Врхунска књижевна остварења његова можемо наћи и препознати лако у поезији, прози, драми, афористици, сатири, свим литерарним просторима и књижевним категоријама у којима је његово блиставо перо оставило трага, а његов сценаристички рад, пре свега уграђен у драме и тв серије ТВ Београд, да споменемо само драму ”Шешир професора Косте Вујића” и тв серије ”Вук Караџић” и ”Димитрије Туцовић”, је слободно се без зазора може рећи, непревазиђен.

Још као студент постао је популаран песник међу младима, његове љубавне и патриотске песме су рецитоване на честим књижевним маратонима тога времена, а ту младост је сјајно описао у чувеној књизи, па потом и филмском остварењу, ”Лајање на звезде”.
У свему где се као писац опробао оставио је по неко велико а и тестаментарно дело. Вечно као његова књига о Вуку ”Вук наш насушни”.
Награда ”Библиос” се додељује књижевнику који у српском народу и свуда где досеже српски језик и свуда где је превођен, ужива велико поштовање и тиме његово име додаје златну позлату на нашу Награду.
Обреновац, децембра 2021.