На основу члана 14, 15 и 16 Закона о јединственом бирачком списку („Сл. гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 9 и 10. Упутства за спровођење закона о јединственом бирачком списку („Сл. гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21) поводом Одлуке о расписивању републичког реферeндума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије („Службени гласник РС“, бр. 115/2021), који ће се одржати 16.01.2022. године, Упутства за обавештење гласача о републичком референдуму (”Службени гласник РС”, бр. 113/2021), Управа градске општине Обреновац, објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ
О УВИДУ У БИРАЧКИ СПИСАК

Одлуком Народне скупштине Републике Србије од 30. новембра 2021. године (”Сл. гласник РС”, бр. 115/2021) расписан је републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, за 16. јануар 2022. године.

ОБАВЕШТАВАМО ГРАЂАНЕ ДА ЈЕ УПРАВА ГРАДСKЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ ИЗЛОЖИЛА ДЕО БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ И ПОЗИВА ГРАЂАНЕ КОЈИ ИМАЈУ ПРЕБИВАЛИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ ДА МОГУ ИЗВРШИТИ УВИД У БИРАЧКИ СПИСАК И ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ ЗА УПИС ИЛИ БРИСАЊЕ ИЗ БИРАЧКОГ СПИСКА, ИЗМЕНУ, ДОПУНУ ИЛИ ИСПРАВКУ ПОДАТАКА У БИРАЧКОМ СПИСКУ, У ЗГРАДИ УПРАВЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У КАНЦЕЛАРИЈИ БР. 50, СВАКОГ РАДНОГ ДАНА У ВРЕМЕНУ ОД 08,00 ДО 15,00 ЧАСОВА, НАЈКАСНИЈЕ 15 ДАНА ПРЕ ДАНА ЗАКЉУЧЕЊА БИРАЧКОГ СПИСКА, ТЈ. ДО 31. ДЕЦЕМБРА 2021. ГОДИНЕ ДО 24,00 ЧАСА КАДА МИНИСТАРСТВО ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ И ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ, КАО ОРГАН НАДЛЕЖАН ЗА ВОЂЕЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ДОНОСИ РЕШЕЊЕ О ЗАКЉУЧЕЊУ БИРАЧКОГ СПИСКА.

Право на увид у бирачки списак има сваки грађанин у циљу провере личних података уписаних у  бирачки списак. Увид се остварује на основу захтева бирача.  Позивају се и малолетна лица која стичу бирачко право најкасније на дан референдума (16.01.2022. године) да могу извршити увид у део бирачког списка, у циљу провере личних података уписаних у бирачки  списак и тражити упис, брисање, измену, допуну или исправку и неке чињенице, уз прилагање потребних  доказа.

УВИД У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК, МОЖЕ СЕ ИЗВРШИТИ И ЕЛЕКТРОНСКИМ  ПУТЕМ НА ЗВАНИЧНОЈ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ МИНИСТАРСТВА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ https://upit.birackispisak.gov.rs/ УНОШЕЊЕМ ПОДАТАКА О ЈЕДИНСТВЕНОМ МАТИЧНОМ  БРОЈУ ГРАЂАНА И РЕГИСТАРСКОМ БРОЈУ ЛИЧНЕ КАРТЕ.

Обавештавају се грађани да решења на којима се заснивају промене у бирачком списку доноси  Управа градске општине Обреновац до закључења бирачког списка, односно до 31. децембра 2021. године до  24,00 часа, а од закључења бирачког списка па све до 72 часа пре дана одређеног за одржавање референдума,  Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Након закључења бирачког списка Министарство врши све промене у бирачком списку (упис, брисање, измене и допуне или исправке) на начин и по поступку утврђеном законом. По поднетом захтеву Министарство доставља решење одмах, а најкасније у року од 24 часа од пријема уредног захтева закључно са 12.01.2022. године у 24,00 сата, (72 часа пре дана одређеног за одржавање референдума).

Обавештавају се грађани да Управи градске општине Обреновац, најкасине пет дана пре дана закључења бирачког списка, односно најкасније до 25. децембра 2021. године, до 24,00 часова могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на референдуму гласати према месту боравишта у земљи – на територији градске општине Обреновац (изабрано место гласања). Уз захтев бирач подноси доказ о месту боравка у земљи, односно у Обреновцу.

Обавештавају се грађани да се захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећем референдуму гласати у иностранству подноси најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, односно најкасније до 25. децембра 2021. године, до 24,00 сата преко дипломатско конзуларног представништва Републике Србије. Овај податак у бирачки списак уписује општинска управа по месту последњег пребивалишта бирача у земљи пре одласка у иностранство, односно према последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Ради увида у бирачки списак и подношења захтева за промене у бирачком списку са собом обавезно  понети личну карту, а по потреби и друге доказе.

НАЧЕЛНИК УПРАВЕ
Милорад Косанови