Представници јапанске енергетске компаније Tokio Elektric Power Service Co (TEPSCO) посетили су 16. маја Термоелектрану “Никола Тесла” А у Обреновцу, где су са пословодством ПД “ТЕНТ” и ЈП “ЕПС” разговарали о реализацији једног од најкомплекснијих еколошких пројеката у Електропривреди Србије – изградњи система за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А.

С обзиром да је реч о реномираној консултантској кући, са врхунским референцама у свету кад је реч о пословима таквог обима и значаја, може се с правом рећи да је самим избором те компаније за консултанта “ТЕНТ” већ обезбедио квалитетан и сигуран пројекат. Упознавајући пословне партнере са основним подацима и оствареним резултатима највећег произвођача електричне енергије у југоисточној Европи, Петар Кнежевић, директор ПД “ТЕНТ”, изразио је захвалност Влади и народу Јапана “што су, упркос сопственим недаћама, показали довољно слуха и истрајности да нам, изузетно повољним кредитом, помогну у изградњи савременог система за одсумпоравање на 4 блока ТЕНТ А (блокови А-3 до А-6) од по 300 MW”.

– Циљ нам је да, кроз заједнички ангажман, створимо квалитетно и ефикасно постројење за одсумпоравање, како бисмо емисију сумпорних оксида свели на прописане европске норме, уз производњу одређених количина гипса (као нуспроизвода) који би се могао користити у грађевинарству – навео је директор ПД ТЕНТ и додао:

– У плановима ЈП “ЕПС” и ПД “ТЕНТ” приоритет ће имати завршетак великих еколошких пројеката (уградња савремених електрофилтера, примена угушћеног транспорта пепела и шљаке, изградња система за одсумпоравање… ) који ће нас до 2017. године увести у поштовање европских прописа, без обзира да ли ће до тада Србија постати члан Европске уније.

Истакавши да је разлог њихове посете да утврде постојеће стање и обиђу локацију будућег постројења, Yoshifumi Nishiwaki, председник Компаније TEPSCO, нагласио је да су јапанским партнерима веома добро познати улога и значај ПД “ТЕНТ” у елекроенергетском систему Србије и региона, али и свест српског електропривредног гиганта о томе колико је значајно и нужно да се животна средина на прави начин заштити од негативног утицаја рада термоелектрана.

– Срврха наших разговора је да и ми и наши јапански партнери покажемо интересовање и уважавање према будућем заједничком послу. Одређене активности, као што су припрема терена, простора и одговарајућег смештаја су већ започете, а најдаље за месец дана почињу и конкретни договори са јапанским консултантима. Прва фаза у реализацији тог уговора је конципирање тендера – идејни пројекти и Студија оправданости су приведени крају, након чега ће се приступити изради тендера, у коју ће бити укључени представници консултантске куће, као и представници “ЕПС”-а и ПД “ТЕНТ”. Очекујемо да ће се, по званичном објављивању тендера, јавити фирме којима ће бити поверено конкретно извршавање послова. Дакле, у питању је комплетан аранжман у трајању од три године, током којег ћемо имати задовољство и част да сарађујемо и учимо од најеминентнијих јапанских стручњака за ту област. Ко ће бити изабран за извршење послова, биће дефинисано по завршетку тендерске процедуре – рекао је Петар Кнежевић.

Извор: www.tent.rs