Млади возачи из Обреновца, који су недавно добили пробне возачке дозволе присуствовали су обуци у Националној возачкој академији у Пећинцима. Обуку је организовала републичка Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Градском општином Обреновац. Циљ ове обукке је пре свега унапређење безбедности  у саобраћају. Овом приликом, 40 младих возача из Обреновца добило је шансу да прође кроз посебну обуку и на тај начин унапреди практична знања и вештине.

Заменик председника Градске општине Обреновац Милош Станојевић истакао је успешну сарадњу општине са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

– Млaди возачи проћи ће веома корисну обуку, научиће како да се понашају у саобраћају. Млади возачи су пре свега неискусни, имају почетничке возачке дозволе, те се самим тим сусрећу са неким ситуацијама у којима не знају како да одреагују – навео је Станојевић и додао да је циљ да се предупреде саобраћајне несреће, каквих је, како наводи, било на територији општине Обреновац.

У Агенцији за бзбедност саобраћаја кажу, да је планирано да ове године обуку прође око 600 младих возача, односно по 40 возача у 15 локалних самоуправа, међу којима је и Обреновац.

– Циљ нам је да млади, у контролисаним условима стекну ордређене вештине, да се сусретну са ситуацијама у саобраћају које нису честе – рекао је Томислав Петровић из Агенције за безбедност саобраћаја и даље објаснио да ће млади возачи научити да реагују у изненадним опасним ситуацијама, научиће да коче на сувом и влажном асфалту.

Млади возачи нагласили су, да је обука била корисна, те да су стекли нове вештине које су од значаја за безбедност у саобраћају.

Подршку овој обуци дала је и саобраћајна полиција.

– Сви млади возачи по добијању возачке дозволе треба да знају, да приликом седања за волан морају да се придржавају одређених саобраћајних правила, односно Закона о безбедности саобраћаја. Овом приликом бих нагласио, да је младим возачима, односно возачима са пробном возачком дозволом забрањено управљање возилом од 23.00 до 6.00 сати. Такође, сваки пробни возач дужан је да се креће 90% од ограничења брзине кретања, а приликом управљања возилом, не сме имати алкохола у крви – навео је начелник саобраћајне полиције Обреновац Милош Николић.

Како наводе из Градске општине Обреновац, обуке за младе возаче биће организоване и у будућности, а  успешна сарадња са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Националном возачком академијом наставиће се.