И ове године, 19. маја у 19.00 часова, у Библиотеци “Влада Аксентијевић” у Обреновцу биће одржана “Ноћ музеја”. Музеолошка поставка “Тако смо се играли…” посвећена је феномену дечје игре током прошлог века. Реч је о играчкама и фото-документарном материјалу којим је представљена игре, као саставни део детињства. Акценат је стављен на експонате пронађене на територији Обреновца и околине.

Један део поставке чине сада већ заборављене: лопта крпењача, крпене лутке, чигре, звечке, троколице, дрвене играчке које су родитељи правили својој деци итд… Ту су и нешто модерније гумене и пластичне лутке, незаобилазни плишани меда, пластични и стаклени кликери… Различити временски периоди представљени су значајним бројем фотографија, писаном грађом о давно ишчезлим играма, дечјим часописима, књигама, телевизијским емисијама за децу, музиком, као и посебно припремљеним кратким филмом. Изложбену поставку чине и поједини предмети карактеристични за оновремени изглед дечјих соба (колевка, креветац).  Део поставке је и филм  “Одрастање у Обреновцу”, посебно направљен за ову прилику.

Старији посетиоци изложбе ће моћи да се кроз изложбу и пратеће садржаје (филм, сценско-музички програм) подсете на свет свог детињства, а млађи да виде како је то некада изледало. Значај овог пројекта је и у чињеници да је дечја игра одувек била одраз начина живљења и културног миљеа средине у којој је настајала.

{youtube}tlZUyyaViQQ{/youtube} 

{youtube}YHC750DImvI{/youtube}