На Макишком пољу, 22. новембра почели су радови на насипању и припреми терена, где ће бити изграђен депо будућег метроа. Овим припремним радовима озваничен је почетак изградње београдског метроа, великог инфраструктурног пројекта. Грађевинске радове на Макишком пољу, данас су обишли председник Републике Србије Александар Вучић, кинеска амбасадорка у Србији Чен Бо, министар финансија Синиша Мали, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, заменик градоначелника Горан Весић и председници градских општина. Радове на изградњи београдског метроа обишао је и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Приликом обиласка радова на изградњи метроа, Вучић је поручио да ће за шест година бити завршени радови.

Он је најавио, да ће сваке недеље обилазити радове, а како истиче, изграђен метро убрзаће економски развој Србије.

Вучић је искористио прилику и захвалио свима који, како каже, верују у напредак Србије, те знају колико је овај пројекат важан за град и земљу.

– Не бисмо ово могли да урадимо ни пре неколико година, ни пре неколико деценија, иако смо сневали снове, то смо могли да урадимо тек када смо обавили фискалну консолидацију, када смо направили најбољу могућу политику за привлачење страних инестиција, када смо могли да упослимо стотине људи који су добили отказе у периоду до 2012. године – навео је Вучић.

Нови метро повезаће београдске општине Обреновац, Младеновац, Барајево, Лазаревац, Сопот и Гроцку.

Вучић је изјавио да ће се када буду направљене прве две линије много брже стизати метроом са једног краја Београда на други, него аутомобилом.

Осим изградње београдског метроа, планом генералне регулације шинских система предвиђено је проширење трамвјске мреже и БГ воза, тако да ће према поменутом плану Београд 2023. године имати укупно 42 километра новог метроа, 223 километра градске и приградске железнице и 42,6 километара нове трамвајске мреже.