На градском тргу општине Обреновац, обележен је Међународни дан борбе против насиља над женама. Тим поводом , чланови Комисије за здравље, бригу о деци и породици, родну равноправност и социјална питања заједно са представницима Градске општине Обреновац одржали су радни састанак. Глобална светска кампања под називом ”16 дана активизма против насиља над женама” почиње Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се обележавањем једнако важног датума, Међународним даном људских права.

Председница Комисије за здравље, бригу о деци и породици, родну равноправност и социјална питања Олга Миросављевић овом приликом истакла је да ће у наредним данима бити организоване многобројне активности намењене женама, како би се указало на значај женког активизма и успостављања родне равноправности.

– Данас смо заменили канцеларију тргом, како бисмо обележили Међународни дан борбе против насиља над женама, а све са циљем подизања свести свих грађана Србије о распрострањености проблема насиља над женама – навела је Миросављевић.

Чланица Комисије за здравље, бригу о деци и породици, родну равноправност  и социјална питања Драгана Огњеновић, запослена у Дому здравља Обреновац, како каже према подацима којима располажу институције, стопа породичног насиља у доба пандемије у односу на период пре пандемије вируса Covid-19, пала је.

– Наводно је мањи број пријављених облика насиља, него пре периода пандемије. Прошле године, процесуираних случајева насиља било је око 200, док је ове године тај број 140-150. Међутим, овамо се говори о насилном понашању које је процесуирано. Међутим, проценти су и такви да, од 100 пријављених случајева насиља, око 30 се процесуира – истакла је Огњеновић.

Поруку коју су данас оставиле чланице Комсије јасна је и пре свега сугерише на значај пријављивања свих облика насиља и креирање друштвене заједнице нетолерантне на било који облик насиља и дискриминације.