Ускоро се очекује отварање новог здравственог објекта на територији општине Обреновац. У склопу новог здравственог објекта радиће 11 специјалистичких служби које ће пружати здравствене услуге грађанима.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је рекао да му је велико задовољство што је угостио делегацију лекара из Дома здравља Обреновац.

– Лекари из нашег Дома здравља се суштински срећу са нашим обреновчанима у домену опште праксе или специјалистичких прегледа које може да обави Дом здравља. Након њих 15 до 20 хиљада људи је одлазило у клиничке центре на даље специјалистичке прегледе широм Београда. Овде у нашем поликлиничком центру који ће бити под покровитељством Министарства здравља, са здравственом књижицом након упута лекара из Дома здравља грађани ће моћи да изврше специјалистичке прегледе у свих 11 области због којих су раније морали да иду у Београд – поручио је Чучковић.

– Овде ће бити инсталирана најбоља медицинска опрема и скенер, мамограф, ултра звук, колноскоп и све оно што је неопходно за ту врсту медицинске неге и наш циљ јесте да сви они који имају потребу да оду на преглед буду заказани и да овде дођу у тачно одређеном термину без чекања, без гужве и икакве потребе да се секирају. Наравно, с обзиром да ће лекари који ће из КБЦ-а ”Земун” ту радити уколико буде било потребе за неком операцијом у сарадњи са својим колегама и на тај начин ћемо имати једну врсту додатне бриге и пажње о људима који имају неку врсту здравственог проблема. Данас када је Обреновац близу 80.000 становника, ја сам убеђен да ће нови попис дати велики скок људи који су се доселили у Обреновац да ћемо ми моћи да на тај начин пружимо једну нову врсту медицинске заштите – изјавио је Чучковић и осврнуо се на питање медицинских радника.

– Ја знам да је основно питање, а ко ће ту да ради? Да ли ми имамо здравствене раднике који могу да одговоре тим изазовима? Свакако сви лекари који раде у КБЦ-у, сви лекари нашег Дома здравља, а њих је 25 на специјализацији, биће на услузи својим обреновчанима и на тај начин ми ћемо стварати ову базу коју имамо сада и за будуће генерације медицинских радника. Могућност да овај објекат унапређујемо и да овај новац који смо определили из општинског буџета буде на корист свих нас – саопштио је Чучковић.

– У техничком смислу поносан сам на инвестицију, с обзиром на квалитет извршених радова, на опрему која је унутра и електро и машинска и сва она опрема која је данас најмодернија је уграђена у овај објекат и он ће бити дуговечан. Управо тако смо га и правили да за цео овај век буде на располагању свим генерацијама – нагласио је Чучковић и додао да се отварање здравственог објекта површине 1005 квадрата за пацијенте очекује у наредних неколико недеља.

– Некада 2008. године када је руководство општине имало визију да овај објекат постане спа центар или нека врста додатног капацитета за хотел Обреновац у овом тренутку за нас је сигурно корисније да има ову сврху. Видели сте шта је епидемија донела и колико нам је значила нова зграда Дома здравља, све здравствене установе које се направе су битније него туристички потенцијали. С обзиром да смо у најозбиљнијим преговорима и да ћемо имати у блиској будућности решен, поред изградње аква-парка и питање хотела. Оно обећање да ћемо упалити светло у овом делу Обреновца и да он неће бити крај него почетак нашег града се полако остварује – закључио је Чучковић.

Др Радослав Милошевић, начелник хитне службе Дома здравља Обреновац је рекао да је нови здравствени објекат замишљен као поликлиника који ће радити у саставу КБЦ ”Земун”.

– Морам да кажем да је ово изузетан тренутак, имамо објекат који је локална самоуправа изградила својим средствима и ставља га у функцију здравственог система Републике Србије. Ми смо од ’52 године основана здравствена служба на територији општине Обреновац и за предходних 65 година изграђено је 3000 квадрата у седишту Дома здравља Обреновац. Имали смо прилику да прошле године уђемо у објекат од преко 2000 квадрата опремљен савременом опремом. Ово је једно велико изненађење да за само годину дана стојимо испред новог објекта од преко 1000 квадрата – изјавио је Милошевић.

– Наравно, да све ово не би било могуће да смо свих ових година имали подршку свих ниво власти од председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, министра здравља Златибора Лончара, председника општине Обреновац Мирослава Чучковића, руководства Дома здравља, па до свих јавних предузећа на територији наше општине, нарочито ЕПС-а на челу са Милорадом Грчићем – поручио је Милошевић и  додао да стратегија здравственог развоја подразумева да 80% здравствених потреба становништва буде решено на територији општине Обреновац.