Компанија Adria Media Group и удружење Aмикус  у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту реализују пројекат ”Утицај пандемије на насиље над женама у Србији”. Тим поводом, у просторијама Градске општине Обреновац организована је трибина на тему Насиља над женама. На трибини су говорили председница Комисије за здравље, бригу о деци и породици, родну равноправност и социјална питања, Олга Миросављевић, докторка Дома здравља Обреновац Драгана Огњеновић, представница Центра за социјални рад Ана Зечевић Гољић и начелник полицијске станице Обреновац Миликић Мирчета. Након излагања говорника, присутни су имали прилику да упуте питања и евентуално изнесу своја запажања на постављену тему.

Према речима председнице Комисије за здравље, бригу о деци и породици, родну равноправност и социјална питања Олге Миросављевић, Комисија има програм рада који подразумева пружање једнократне финансијске помоћи најугроженијим припадницима друштвене заједнице, међутим чланови ове Комисије баве се и темом родне равноправности, па с тим у вези спроводе многобројне активности којима настоје да укажу на проблем родно заснованог насиља, породичног насиља и сваког другог облика насилног понашања, који је препознат у широј друштвеној заједници.

–Комсија подржава и подстиче женски активизам. Тако смо у нашем граду у претходном периоду могли да погледамо изложбу ”Када је свет стао, оне нису”, на којој су грађани имали прилику да погледају фотографије жена које су се истакле својим активизмом у периоду пандемије корона вируса и на тај начин оставе неизбрисив траг на друштво у целини. Изложба је отворена у сарадњи са Канцеларијом Уједнињених нација за родну равноправности оснаживање жена и Координационим  телом за родну равноправност Републике Србије – навела је Миросављевић.

Она је овом приликом посебно нагласила, да је када се ради о проблему насиља, од изузетне важности остварити сарадњу са надлежним институцијама које би подржале жртву, тако што би санкционисале насиље и обезбедиле сигурно окружење за све друштвене актере.

На одржаној трибини присутни су имали прилику да се информишу о актуелним законским процедурама које се спроводе у ситуацијама насиља, надлежностима различитих институција, те о распрострањености проблема насиља, као и о утицају пандемије вирусне инфекције Covid-19 на пријаввљивање различитих облика насилног понашања.